2018 nærmer sig med hastige skridt, og for apotekssektoren markerer nytåret ikke kun et almindeligt årsskifte. Vi går nemlig over til en ny vagtordning, og når lyden af nytårsklokkerne høres, så vil en række danske døgnapoteker lukke og slukke for første gang i årevis. Det er en omvæltning for sektoren, for alle vagtapoteker og ikke mindst for borgerne. Steno Apotek i København fortsætter med at holde døgnåbent som nationalt beredskabsapotek.

 

Vagtskiftet betyder til gengæld, at mange apoteker holder længere åbent i aftentimerne og i weekenden, men hvis en borger pludselig får brug for medicin om natten, så er det regionernes ansvar at sikre, at borgeren får de nødvendige lægemidler. Mange borgere vil ærgre sig over, at de ikke længere har nem adgang til et døgnapotek, men det er vigtigt at understrege, at det fortsat vil være muligt at få medicin om natten. Det kræver dog, at der er tale om en behandling, som ikke kan vente, til solen står op, og apotekerne åbner igen.

Vagtordningen har aldrig givet problemer, og landets vagtapoteker har løftet deres opgave flot. Men set i lyset af at Folketinget har besluttet, at der skal spares 17 millioner kroner på vagtordningen, så er dette den bedst mulige løsning. Det afgørende er, at ingen borgere lades i stikken, og regionerne har i den forbindelse et stort ansvar.

Konsekvenserne af ændringen bliver mindre af, at apotekerne har åbnet mere end 125 nye apoteker siden sommeren 2015. Det tager en del af presset på vagtapotekerne, fordi danskerne har fået nemmere adgang til medicin, og flere derfor bruger apoteket i den normale åbningstid.

Så selvom det kommer til at kræve tilvænning, har borgerne heldigvis stadig god adgang til medicin. Den bliver mindre god, end den er i skrivende stund, men det er den bedst mulige løsning på en
politisk dikteret besparelse.