I juli 2013 faldt apotekets medicinpriser med 9,5 procent i forhold til samme måned året før. Det er et af de største prisfald, der er set i de seneste 10 år. Det viser nye tal fra Statens Serum Instituts Lægemiddelstatistikkontor. De markante prisfald på apotekernes medicin siden 2000 er ikke blot fortsat, men er også tiltaget. I 2011 faldt priserne i gennemsnit 5,3 procent, mens priserne i 2013 indtil videre er faldet med 8,5 procent.

Samlet set er priserne på de lægemidler, der kun må sælges på apotekerne, faldet med 47 procent siden 2000. Prisfaldet er muliggjort af de seneste års patentudløb på lægemidler, som har betydet skarp konkurrence blandt leverandørerne. Sammen med apotekernes tilbud til kunderne om at udlevere den billigste kopi, har det været med til at give et kraftigt fald i gennemsnitsprisen på den medicin, som apoteket udleverer til medicinbrugerne.

Til gengæld er priserne på de håndkøbslægemidler, der i 2001 blev liberaliseret til salg i fx kiosker og på benzinstationer, steget med 22 pct. i perioden 2000 til 2012. Liberaliseringen af håndkøbsmedicin har altså ikke betydet lavere priser, tværtimod.

Det er ikke kun medicinbrugerne, der mærker de lavere medicinpriser. Regionerne brugte i første halvdel af 2013 10,4 pct. mindre på tilskud til borgernes medicin end i samme periode sidste år. Det svarer til en besparelse på over 350 millioner kroner på årsbasis. Hovedårsagen var netop de faldende medicinpriser.

Læs analysen her