Patentudløb og apotekernes substitution har ført til de senere års kraftige fald i priserne på apoteksforbeholdte lægemidler.

Patentet er således udløbet for de 14 lægemidler, der bidrog mest til det samlede prisfald i 2012. Eksempelvis udløb patentet på det antipsykotiske lægemiddel, olanzapin, i slutningen af 2011, og prisen faldt i 2012 mere end 90 procent i forhold til året før. Alene prisfaldet på olanzapin bidrog med næsten 2 procentpoint ud af det samlede fald i apotekernes indkøbspriser på godt 9 procent i 2012.

Konkurrence på kopimedicin medfører sammen med apotekernes substitution også, at generika-andelen vokser eksplosivt, netop efter stoffet er gået af patent. Eksempelvis var generika-andelen for olanzapin vokset til næsten 100 procent på blot en måned efter patentet udløb.

Det danske prissystem med 14-dages-licitationer kombineret med apotekernes effektive substitution til det billigste alternativ har således skabt en konkurrence, der giver meget lave priser og en høj markedsandel til generisk medicin i Danmark.

Læs analysen her