Det er få lægemidler, forbrugerne har fået bedre tilgængelighed til efter liberaliseringen af en række lægemidler til salg uden for apotek. De 4 mest omsatte lægemidler står således for 85 procent af omsætningen i detailhandlen. Ud over nikotinerstatningsprodukter drejer det sig om næsespray mod forkølelse, strepsils til lindring af halsen og det smertestillende lægemiddel paracetamol. Nikotinerstatningsprodukter alene står for over 60 procent af det samlede salg af lægemidler i detailhandlen.

Detailhandlen har således valgt at koncentrere sit salg af lægemidler på kun 4 ud af de i alt over 90 lægemiddelgrupper, der må sælges uden for apotek. I alt 4 ud 5 liberaliserede pakninger føres reelt ikke i detailhandlen, idet salget i snit er mindre end 1 pakning om året per udsalgssted i detailhandlen. Til sammenligning er de 85 procent af apotekernes omsætning af liberaliserede håndkøbslægemidler fordelt på de 32 forskellige mest omsatte lægemiddelgrupper.

Hver tredje dansker tror, at håndkøbsmedicin er ufarlig og kan indtages uden risiko. Imidlertid har mange brugere af håndkøbsmedicin brug for råd og vejledning om lægemidlet. Det viser sig, at 1 ud af 5 brugere er blevet afhængige af nikotinerstatning, og knap 60 procent bruger midlerne længere and anbefalet. Samtidig har flere øre-, næse og halsspecialister advaret mod et overdrevent brug af næsespray mod forkølelse, idet lægemidlet ved længere tids brug kan beskadige slimhinderne. Læger har også advaret om, at længere tids brug af hovedpinepiller kan give hovedpine.

En dansk undersøgelse på apotekerne viser da også, at der ved ekspedition af håndkøbsmedicin findes lægemiddelrelaterede problemer ved omkring hver femte ekspedition. Det vil sige, at hver femte håndkøbskunde oplever problemer med deres håndkøbsmedicin, som afdækkes ved apotekets sundhedsfaglige rådgivning. Rådgivning, som ikke er tilgængelig i detailhandelsbutikkerne, hvor medicinen sælges af ansatte uden sundhedsfaglig uddannelse.

Læs analysen her