Forbruget af medicin til behandling af hjerte- og karsygdomme udgør 42 procent af det samlede medicinforbrug i Danmark målt i døgndoser i 2012, og er dermed det område danskerne behandler med mest medicin. Men udgifterne til hjerte- og karmedicin udgør kun omkring 10 procent af de samlede medicinudgifter. Det skyldes blandt andet patentudløb, generisk konkurrence og apotekernes effektive substitution til det billigste lægemiddel.
 
Hjerte- og karsygdomme omfatter problemer med forhøjet kolesterol i blodet, forhøjet blodtryk og hjertesvigt med videre.
 
Netop forbruget af det kolesterolsænkende lægemiddel, simvastatin, det blodtrykssænkende lægemiddel, amlodipin og det blodfortyndende lægemiddel, acetylsalicylsyre, er henholdsvis nr. 1, 2 og 3 på listen over mest udleverede lægemidler på apotek målt i døgndoser i 2012.

Målt på omsætningen i kroner var lægemidler mod luftvejssygdomme som astma og KOL, formoterol mv., det mest købte lægemiddel i 2012.

Vaccine mod human papillomavirus (HPV-vaccinen) var det næstmest omsatte lægemiddel i den primære sundhedssektor i 2012. Og på tredjepladsen over de mest omsatte lægemidler på apotek i 2012 var det psykostimulerende middel, methylphenidat, der blandt andet anvendes til behandling af ADHD.

Læs analysen her