Prisfald på apoteksmedicin gav alene i første kvartal 2014 en besparelse på 59 millioner kroner i regionernes udgifter til medicintilskud. Siden 2007 er apotekets medicinpriser faldet med en tredjedel. Prisfaldet har medført, at de offentlige udgifter til medicintilskud siden 2007 er faldet med omkring 2 milliarder kroner.

Apotekets medicinpriser faldt med 3½ procent i første halvår 2014 i forhold til samme periode året før. Dermed er priserne på den medicin, der kun kan købes på apoteket, faldet med i alt 47 procent siden 2000. Omvendt er priserne på liberaliseret håndkøbsmedicin, der også må sælges i detailhandlen - uden prisregulering - i samme periode steget med 23 procent.

De senere års store prisfald skyldes, at patentet på en lang række lægemidler er udløbet. Når generika kommer på markedet, indledes en skarp generisk priskonkurrence. Konkurrencen understøttes af, at apotekerne altid tilbyder kunderne at få udleveret billigste generika, og at medicintilskuddet beregnes ud fra prisen på billigste kopi. Da priserne fastsættes frit i en slags licitation hver 14. dag, får den producent, der byder den laveste pris, stort set hele markedet i 14 dage. Derfor falder prisen ofte 90-95 procent, kort tid efter patentet er udløbet. Det giver de danske borgere den billigste generiske medicin i Europa.

Der er lidt færre store patentudløb på apoteksmedicin i 2014 end i de forudgående par år. Det giver lidt mindre prisfald end i årene før. Men i løbet af 2015 ventes nye patentudløb igen at bidrage til lidt større prisfald.

Læs analysen her