Helt ny international forskning gør op med forventningerne til liberalisering af apoteker. OECD inviterede den 28. februar 2014 Dr. Sabine Vogler med speciale i apoteksregulering og lægemiddelpriser til at præsentere de europæiske landes erfaringer med liberalisering af apoteker på OECD-konferencen ”Competition Issues in the Distribution of Pharmaceuticals”. Det var en del af OECD's årlige konference "Global Forum on Competition" med 390 deltagere fra 115 lande.

I Danmark antager Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at en liberalisering af apotekerne i Danmark vil betyde ”store gevinster for forbrugerne”. Forskningen siger noget ganske andet.

Forskningspapiret "Liberalization in the pharmacy sector" fra OECD-konferencen beskriver, hvordan priser på lægemidler ikke bliver lavere på liberaliserede apoteksmarkeder. Nye apoteker åbner oftest i byerne, hvilket kan skabe ulighed i tilgængelighed. Samtidig kan liberalisering mod hensigten medføre konkurrenceforvridning som følge af koncentration af ejerskab på få, dominerende aktører. Vogler skriver også, at udvalget af lægemidler kan blive mindre efter en liberalisering.

Cirka 60 % af befolkningen i EU serviceres af apoteker med krav om farmaceutejerskab. En række lande reagerer på de internationale erfaringer. Eksempelvis tilbagetrækker Spanien og Estland liberaliseringsplaner. Samtidig argumenterer Frankrigs sundhedsminister til gavn for patienterne imod en liberalisering af apotekernes salg af medicin.

Læs analysen her