18 millioner gange om året skifter apoteket den dyre medicin, som lægen har ordineret, ud med en billig kopi. Denne substitution giver meget store besparelser for både samfund og borger. I 2013 sparede det direkte danskerne for cirka 2 milliarder kroner. Det viser nye tal for apotekernes udlevering af medicin efter recept i 2013.

For en lang række lægemidler findes der både et originalt produkt og et eller flere generiske lægemidler, såkaldt kopimedicin. Det tjekker apotekerne på vegne af borgeren. Apoteket tilbyder den pakning med den laveste pris. Den billigste kopi får mærket "A" i prislisten. Pakninger med en mindre prisforskel får mærket "B". De dyreste pakninger - ofte originalmedicinen - markeres "C".

Lægen ordinerer kun i et ud af tre tilfælde den billigste A-markerede pakning. Men apoteket udleverer i hele fire ud af fem tilfælde den billigste pakning til borgeren. Apotekernes ombytning fra dyr C-markeret originalmedicin til billig A-markeret medicin gav alene en direkte besparelse på mere end 1,4 milliarder kroner i 2013. Hertil kommer en indirekte besparelse ved, at apotekernes substitution skærper konkurrencen på pris. Denne effekt er dog svær at sætte præcis tal på.

Nogle gange ordinerer lægen selv det billige kopilægemiddel. Samlet set sparer kopimedicinen danskerne for 5,7 milliarder kroner om året. Den fri priskonkurrence - sammen med apotekernes effektive substitution til billigste kopi - sikrer, at danskerne på apoteket møder nogle af de laveste priser på kopimedicin i Europa.

Læs analysen her