Produktiviteten i apotekssektoren voksede i 2013 med 2,5 procent. Og mellem 2002 og 2013 er den årligt steget med 2,3 procent. Apotekernes vækst i produktivitet er dermed markant højere end i andre brancher. Det bekræftede Produktivitetskommissionens egen bestilte rapport fra konsulenthuset Copenhagen Economics.

Prisen på apotekernes medicin er faldet med 47 procent siden 2000. Alligevel insisterer Produktivitetskommissionen på, at reguleringen ”hæmmer tilgangen af nye aktører til markedet, forhindrer priskonkurrence og mindsker apotekernes tilskyndelse til innovation og til at konkurrere på service”.

Tilgangen af nye aktører ejet af kapitalfonde og dagligvarekæder giver ikke automatisk bedre tilgang til det enkelte lægemiddel eller bedre service. Man risikerer i stedet store samfundsmæssige omkostninger. Og man kan ende med at gå på kompromis med sundhedspolitiske målsætninger. Det viser erfaringerne fra Sverige.

Svenskerne går oftere forgæves efter lægemidler efter liberaliseringen i 2009. Samtidig råber ansatte og patientorganisationer vagt i gevær. Det samme gør den statslige evalueringsmyndighed, Statskontoret. Faglighed og rådgivning bliver ringere, fordi apotekerne har flyttet deres fokus fra rådgivning mod mersalg. Det viderebragte Apotekerforeningen i sidste uges nyhedsbrev.

Tilbage står, at apotekerne i Danmark hvert eneste år leverer høj produktivitetsvækst, lavere priser på medicin og reducerer ventetiden. Samtidig er blot 2 procent af danskerne utilfredse med apotekerne.

Læs analysen her