Regeringens lovforslag om apoteker fjerner forsyningstilskuddet til 10 supplerende apoteksenheder i yderområder i hele landet. Mange trues nu af lukning. Også 11 filialer i yderområder står til at miste det interne tilskud, som de får af apoteker i de større byer. Over 200.000 danskere i mindre byer og landdistrikter risikerer dermed at miste deres nærmeste apotek. Det viser nye beregninger af konsekvenserne af regeringens forslag.
De røde markeringer på kortet viser de 10 mindre byer i Danmark, hvor de supplerende enheder helt sikkert mister tilskud. De blå markeringer viser de 11 filialer i yderområder, som står til at miste tilskud.
Lovforslaget forskelsbehandler såkaldte supplerende apoteksenheder og apoteksfilialer. Selvom de begge er fuldgyldige apoteker, som giver borgerne præcis samme service. De har begge fagpersonale, der yder rådgivning, og man kan få sin receptmedicin ekspederet og udleveret med det samme.
Filialer beholder som udgangspunkt tilskuddet, hvis de ligger mere end 10 km væk fra et andet apotek. Så kan Sundhedsstyrelsen vurdere, at de dækker et "særligt lægemiddelforsyningsmæssigt behov". Afgørelsen falder dog først i løbet af 2016. Men 9 ud af de 10 supplerende apoteksenheder ligger i yderområder mere end 10 km væk fra et andet apotek - helt op til 22 km. Hvis de var filialer, kunne de beholde tilskuddet. I stedet trues de nu på økonomien og på eksistensen.
Løsningen er at omdanne alle supplerende enheder til filialer - og allerede nu at sikre tilskuddet til filialer i mindre byer og landdistrikter med 5-10 km til nærmeste apotek. Det vil skabe tryghed for ældre og udsatte borgere i yderområder. Deres hverdag afhænger af at få deres medicin og lægemiddelfaglig rådgivning på det lokale apotek.