Danskerne sparer omtrent en milliard kroner på at købe generiske lægemidler - såkaldt kopimedicin - til de lave medicinpriser på danske apoteker i forhold til at købe dem til de højere priser i Sverige eller Norge. Det viser en ny analyse af priserne i 2015 på danskernes 100 mest brugte receptpligtige lægemidler, som er udsat for generisk konkurrence. Analysen omfatter 92 procent af danskernes forbrug af receptlægemidler med generisk konkurrence, svarende til over tre fjerdedele af danskernes samlede forbrug af receptpligtig medicin.

Den medicin, hvor patentet er udløbet, og hvor der er kommet konkurrence fra generiske lægemidler, er i gennemsnit cirka 24 procent billigere i Danmark end i Sverige og Norge. Dermed kan danskerne købe deres forbrug af kopimedicin cirka 950 millioner kroner billigere i Danmark end i Sverige (ekskl. moms) og cirka 970 millioner kroner billigere end i Norge.

Det er især lægemidler som sildenafil (Viagra) og Metadon, der bidrager til den store besparelse med over 100 millioner kroner hver. Men danskerne sparer også over 100 millioner kroner (ekskl. moms) på at købe det svage smertestillende lægemiddel paracetamol (Panodil mv.) i Danmark frem for i Sverige.

Analysen understreger, at det danske prissystem med 14-dages licitation kombineret med apotekernes substitution til det billigste alternativ skaber en uhyre effektiv konkurrence, der medfører meget lave priser for borgerne og for samfundet på langt størstedelen af danskernes medicin.

Læs analysen