Konkurrencerådets forslag kan sætte uvildigheden over styr

Konkurrencerådet konkluderer i ny rapport, at konkurrencen mellem medicingrossister skal skærpes for at sænke forbrugernes medicinpriser.

Konkurrencerådet konkluderer i ny rapport, at konkurrencen mellem medicingrossister skal skærpes for at sænke forbrugernes medicinpriser.

Grossistmarkedet består i dag af to aktører. Apotekerforeningen hilser derfor nye grossister velkommen for at styrke konkurrencen i grossistleddet.

Konkurrencerådet foreslår at indføre hemmelige loyalitetsfremmende rabatter, men det kan gå ud over de lave priser. Hvis hemmelige rabatter får lov til at styre, hvilken medicin patienten skal have udleveret, så underminerer det den effektive priskonkurrence blandt producenterne.

Danmark har i dag de laveste priser på kopimedicin i Europa. Med det nuværende system er apotekerne forpligtet til at købe den billigste kopimedicin på markedet for borgernes skyld. Systemet sikrer samtidig, at alle, uanset hvor de bor, kan få den medicin, de har brug for, til samme lave pris.

Konkurrencerådets forslag om hemmelige rabatter risikerer at sætte uvildigheden over styr og skrue de danske priser på kopimedicin i vejret. I andre lande har man forsøgt sig med hemmelige rabatter, men de har ikke formået at sænke medicinpriserne for forbrugerne i forhold til det danske prisniveau.

Medicinmarkedet består af to dele. Det ene er for kopimedicin og det andet er for patentbeskyttet medicin. De reguleres reelt på to forskellige måder. Kombinationen af 14-dages licitationer med apotekets pligt til at tilbyde kunden den billigste har vist sig utroligt effektivt til at ændre priserne på kopimedicin, hvor Danmark har Europas laveste priser.

De højere priser på patentbeskyttet medicin påvirkes ikke på samme måde, når der reelt ikke er nogen priskonkurrence. Apotekerforeningen har svært ved at se, hvordan Konkurrencerådets anbefalinger om hemmelige rabatter og længere licitationsperioder kan føre til et reelt prispres på patentbeskyttet medicin. Prispres på patentbeskyttet medicin sker traditionelt ved at myndighederne griber ind i medicinproducenternes prisfastsættelse.

Læs Apotekerforeningens kommentarer til forslagene i rapporten: Konkurrence om distribution af medicin 

Læs om Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens medicingrossistanalyse

Læs debatindlægget: Hold fast i uvildighed og lighed i sundhedsvæsenet

Læs analysen: Danmark har Europas billigste kopimedicin

Læs Myter og fakta om de danske apoteker