Liberal Alliances Joachim B. Olsen argumenterer den 3. januar igen ukritisk for en liberalisering apotekssektoren og igen med henvisning til, hvor fint det går i Sverige efter liberaliseringen der.
Joachim B. Olsen burde vide, at der findes stribevis af rapporter fra svenske myndigheder og organisationer, som peger på de problemer, som ifølge Olsen ikke eksisterer. Det er imidlertid ikke det afgørende i forbindelse med en modernisering af lovgivningen om apotekerne.
Det afgørende må være danske forhold. Danmark har en stærk apotekssektor, som spiller en vigtig rolle i sundhedssektoren. Det skyldes ikke mindst, at apotekerne følger tendensen i resten af sundhedssektoren, hvor store og fagligt stærke enheder kan imødegå de voksende problemer på medicinområdet. Den udvikling er der behov for at videreføre og udbygge, fordi medicinproblemer hvert år koster samfundet mellem 4 og 6 mia. kr. og er skyld i, at op imod 100.000 danskere bliver indlagt.
Liberal Alliances model vil – som i Sverige – sikkert skabe flere apoteker der, hvor der i forvejen er apoteker, altså i byerne, mens landområderne risikerer at miste deres apoteker.
Resultatet af det bliver ikke en stærk apotekssektor, men i stedet en apotekssektor forbeholdt byboerne, mens resten af befolkningen får svært ved at få fat i sin medicin.
Problemet bliver ikke mindre af, at mange medicinbrugere typisk er svage, syge og ældre danskere, som ikke uden videre kan rejse langt efter deres medicin.
Medicin skal ikke – som i Joachim B. Olsens vision – gøres til en slagvare på linje med sodavand og slik.
Vi har i forvejen nogle af Europas laveste priser på medicin, og det skal vi blive ved med, men vi bliver ikke sundere af at spise mere medicin, bare fordi det er på tilbud eller falbydes lige ved kassen. For apotekerne er det vigtigt at sikre, at borgerne får faste lave priser og den nødvendige sundhedsfaglige rådgivning – hvad enten de bor i Hellerup eller Harboøre.
Indlægget er bragt i Børsen den 8. januar 2013.