Regeringen har fremlagt et lovforslag om apotekssektoren i Danmark. Det skal danne grundlag for at hjælpe landets medicinbrugere bedst muligt, bekæmpe de stigende medicinproblemer og sikre den bedst mulige tilgængelighed.  Der er gode elementer i forslaget, og der er elementer, som i apotekernes øjne kan forbedres. Men vi er enige i regeringens mål for sektoren. Det er Dansk Erhverv ikke. Dansk Erhvervs markedschef Christian Sestoft skriver, at danskerne er bedre tjent med en liberalisering.

Han konkluderer, at der med regeringens forslag ikke kommer flere apoteker, og han argumenterer for, at man både kan fastholde fokus på faglighed og lade markedskræfterne råde. Det korte svar er, at han tager fejl.

Reguleringen af apotekssektoren er et valg mellem to retninger. Regeringen kan beholde og udvikle en sektor, som er til for medicinbrugerne, og som kan bidrage til at løse de store medicinproblemer i befolkningen. Eller den kan gøre medicinområdet til et marked, hvor enkelte aktører kan se en mulighed for gevinster, men hvor de store dele af befolkningen, som har brug for fagligt stærke apoteker, taber. Man kan ikke begge dele på samme tid.

Paradoksalt nok bruger Christian Sestoft Sverige som eksempel på, hvordan man kan slippe markedskræfterne løs på medicinområdet og bevare fagligheden. Men han udelader en del af fortællingen. Svenske myndigheder, forskere, patienter og medarbejdere på apotekerne advarer om, at liberaliseringen har haft alvorlige konsekvenser for sikkerheden, fagligheden, tilgængeligheden og økonomien.

Baggrunden er, at en række kommercielle aktører er blevet dominerende på det svenske apoteksmarked. Deres primære fokus er at skabe afkast af forretningen, og selv om der også er krav til patientsikkerhed, så kolliderer de to hensyn. Personalet oplever, at der er dårligere tid til rådgivning om medicin og dårligere tid til at holde sig opdateret på viden om medicin. Patienterne oplever, at apotekerne ikke har deres medicin på lager. Så selv om der i byområderne er kommet flere apoteker, så må patienterne gå længere for at få deres medicin. Statskontoret, den myndighed, der foretager evalueringer og udredninger for den svenske regering, har konkluderet, at nok er der kommet flere apoteker, men der er risiko for en forværring af patientsikkerheden.

Så det er svært at se fordelene ved at liberalisere apotekerne. I hvert fald for andre end Dansk Erhvervs medlemmer. Hverken medicinbrugerne, befolkningen generelt som skatteydere eller sundhedssektoren har nogen gevinst på en liberalisering. Tværtimod.

Regeringen har valgt at fastholde fokus på medicinbrugerne. Det gør det muligt at styrke indsatsen for de mange danskere, som oplever forringet livskvalitet, forringet helbred og endda dødsfald på grund af medicinproblemer. Det gør det muligt at styrke indsatsen for de mere end 700.000 danskere, som bruger mere end fem slags medicin og derfor har brug for fagligt stærke apoteker. Og det gør det muligt at sikre en endnu bedre tilgængelighed til apoteker i hele landet. Derfor er det den rigtige retning for medicinbrugerne.