Liberal Alliances Jonathan Nielsen kalder i JP 17/2 liberaliseringen af håndkøbsmedicin »en bragende succes for patientsikkerheden«. Han vil derfor liberalisere hele apotekssektoren.

Jeg ved ikke, hvordan Jonathan Nielsen måler patientsikkerhed, men faktum er, at der er alvorlige problemer med især de lægemidler, der sælges mest af efter håndkøbsliberaliseringen: Overforbrug af næsespray, som gør patienterne mere syge, og overforbrug af nikotintyggegummi, som man ikke kender konsekvenserne af.

Samtidig er medicinen blevet dyrere. Den medicin, som sælges i bl.a. kiosker og supermarkeder, er steget med 22 pct. i pris, mens medicin på  apotek er faldet 47 pct.

Derfor er det også værd at bide mærke i den rapport, som Jonathan Nielsen bruger som et argument for en liberalisering.

Den viser, at der er problemer med den medicin, som sælges uden for  apotekerne, både på  apotekernes håndkøbsudsalg i f. eks. kiosker i tyndt befolkede områder og andre steder i detailhandlen.

Det skaber problemer, når medicin slippes løs uden for  apoteket. Det har jeg svært ved at se som et argument for at slippe medicinen endnu mere løs.

Apotekssektoren skal moderniseres - ikke liberaliseres. Vi skal løse de medicinproblemer, som koster samfundet enorme summer, og som koster den enkelte i livskvalitet og i sidste ende levetid. Det gør vi ikke ved at gøre medicin til en hyldevare på linje med mælk og spegepølse.

Det gør vi ved at styrke apotekernes rolle i sundhedssektoren.

Indlægget er bragt i Jyllands-Posten den 23. februar 2014