Liberal Alliances Joachim B. Olsen skriver, at der er brug for at liberalisere apotekerne for at få mere konkurrence. Andre lande har afprøvet den idé, og forbedringerne udebliver. Rådgivning om medicin bliver forringet, tilgængelighed til konkrete lægemidler bliver ringere på trods af flere apoteksenheder og udgifterne til medicinudlevering stiger. Medicinudlevering bliver genstand for en markedstankegang, hvor medicin er det trækplaster, som skal få kunder i butikken, så man kan sælge andre varer.

Erfaringen viser, at en liberalisering vil skabe flere apoteker på hovedstrøgene i de store byer, fordi det er her, der er kunder at tiltrække. Der kommer ikke flere apoteker i de tyndt befolkede områder. De risikerer at forsvinde uden nye økonomiske tilskud.

Apotekerforeningen kan ikke anbefale at gøre medicin til en vare på linje med saftevand og aftershave, som kun er tilgængelig, hvis det er lukrativt at drive apotek i lokalområdet. Alle danskere skal være sikre på at have adgang til medicin og til den nødvendige rådgivning om medicinen.

Vi ønsker en modernisering af apotekslovgivningen. Der kan skabes bedre tilgængelighed uden at gå på kompromis med patientsikkerheden. Vi vil gerne etablere flere apoteker, men får nej af myndighederne, og det sætter barrierer for at give danskerne den service, de forventer.

Indlægget er bragt i Nordjyske Stiftstidende den 10. april 2014