Apotekerne kan gøre en enorm forskel for danskernes sundhed og trivsel. Derfor er det glædeligt, at sundhedsminister Nick Hækkerup vil fastholde apotekerne i sundhedssektoren i forbindelse med en modernisering af reguleringen af apotekerne. Alternativet er, at detailhandlen skal drive apoteker og dermed et skifte i fokus fra sundhed og sikkerhed til bundlinje og krav til afkast til ejerne.

Det kalder Liberal Alliances Joachim B. Olsen " skadeligt" (7.6.), men det gælder vist kun for Matas, COOP og andre, som gerne vil bruge et apotek i hjørnet af deres butikker til at hive flere kunder inden for.

Det er langt fra første gang, Joachim B. Olsen blander sig i debatten om apotekssektoren, men det lyder sådan. Det er gang på gang slået fast, at danske medicinpriser er blandt Europas laveste. Alligevel fastholder han, at en liberalisering skal gøre noget ved de høje priser. Det er useriøst.

Det er også useriøst at hævde, at det ikke går ud over sikkerheden, når apoteker bliver en del af detailhandlen. Det er prøvet i andre lande, blandt andet Sverige. Det er ikke gået godt. Patientsikkerheden er kommet under pres fra kommercielle krav fra nye ejere, og omkostningerne er i øvrigt også steget - en regning der som bekendt kun kan sendes til borgerne. Så jeg er på medicinbrugernes vegne glad for, at sundhedsministeren vil fastholde apotekerne som en del af sundhedssektoren, samtidig med, at der skabes bedre tilgængelighed.

Så kan jeg godt leve med, at Liberal Alliance sørger på detailhandlens vegne.

Indlægget er bragt i Nordjyske Stiftstidende 13. juni 2014.