Genudlevering af medicin på apotekerne vil være en gevinst for både samfundet og den enkelte borger, fordi det aflaster lægerne og gør det nemmere for folk at få den medicin, som de har brug for.
Mange har prøvet det. Man står der på apoteket og skal bruge noget medicin, som man har fået før, men apoteket kan ikke udlevere medicinen, fordi der ikke er flere gange tilbage på recepten. For at gøre ondt værre er det udenfor lægens åbningstid, så recepten kan ikke fornyes.
Det kan være, du mangler dine p-piller på vej af sted på ferie, eller at blodtryksmedicinen er brugt op i juleferien. Når det sker, bør apoteket kunne genudlevere medicin – og måske også starte simple behandlinger op, selv om der ikke er en gyldig recept. Det skal naturligvis være efter faste procedurer og kun gælde for de lægemidler, hvor det er forsvarligt.
Det vil være særlig relevant i områder med lægemangel eller lange afstande til vagtlægen. De lange afstande til læger i landdistrikter og yderområder er nemlig problematiske og bliver endnu tydeligere, når det gælder vagtlægeordningen.
Her kan apotekerne aflaste lægerne, og borgerne får gavn af de fagpersoner, der allerede er til stede i det nære sundhedsvæsen. Med apoteket som udgangspunkt kan der etableres et ensartet tilbud i hele landet.
I flere andre lande findes der modeller for, hvornår apotekerne må udlevere medicin uden en gyldig recept. Herhjemme ser Lægemiddelstyrelsen på, hvordan en dansk ordning kan strikkes sammen. Vi glæder os til at se resultatet af styrelsens arbejde.
Vi opfordrer til, at det præcist defineres, hvilke behandlinger der omfattes. Vi opfordrer også til, at reglerne gøres så simple som muligt, så borgerne ved, hvornår de kan forvente udlevering af medicin uden en gyldig recept.
Gevinst for borger og samfund
Opgaverne i det nære sundhedsvæsen er fordelt mellem bl.a. lægerne, apotekerne og plejepersonalet i kommunerne. Hver har sin kompetence og sit ansvar. Det giver god mening, men det giver også udfordringer, hvor borgerne sendes fra det ene sted til det andet.
Genudlevering af receptpligtig medicin fra apotekerne er et godt eksempel på, hvordan samarbejdet kan forbedres til gavn for borgerne. Hvorfor lade faggrænser være en forhindring, når det drejer sig om simple behandlinger, hvor apotekerne både forsvarligt og omkostningseffektivt kan hjælpe borgerne?
Når apoteket har udleveret medicinen, skal lægen have besked over de elektroniske systemer, der allerede findes. Så kan lægen vurdere, om behandlingen skal fortsætte, næste gang borgeren kommer til lægen.
Genudlevering af medicin på apotekerne vil være en gevinst for både samfundet og den enkelte borger, fordi det aflaster lægerne og gør det nemmere for folk at få den medicin, som de har brug for.