Lars Christensen, økonomisk kommentator i Børsen, efterspørger en øget konkurrence i den danske detail- og servicesektor. Han kunne godt tænke sig at købe sin medicin i Føtex. Havde han læst på lektien, ville han vide, at der allerede er kommet apoteker i flere store supermarkeder som Føtex, Kvickly og Fakta. Det er sket, efter den nye apotekerlov trådte i kraft d. 1. juli 2015. Konkurrencen er øget betydeligt mellem apotekerne. I dag er der cirka 25 procent flere apoteker end før den nye lov, åbningstiden er forlænget og ventetiden er nede på 2-3 minutter. Det er positivt, da det er til gavn for borgerne. Det er derfor forkert at tro, der ikke er konkurrence i apotekersektoren.
For det andet er Lars Christensens belæg for at foreslå en afskaffelse af apotekernes monopol ukorrekt. Produktivitetsvæksten er ikke lav i apotekersektoren. Tværtimod. Apotekerne har siden midten af 1990'erne haft en produktivitetsvækst på 2-3 procent om året i gennemsnit. Det er meget højere end i de fleste andre brancher. Samtidig har Danmark nogle af Europas laveste medicinpriser. Priserne på den substituerbare medicin er i udbud hver 14. dag og vi skal sælge den billigste medicin. Hvilke andre brancher har en sådan priskonkurrence?
Men vigtigst af alt glemmer Lars Christensen hensynet til medicinbrugerne – som jo er dem, det handler om, når vi taler om apoteker. Over 700.000 danskere bruger mere end fem slags medicin. De har derfor brug for fagligt stærke apoteker. Liberaliserer vi medicinkøb i Danmark, gør vi medicin til en simpel forbrugsvare, og det vil forringe patientsikkerheden.
Så recepten på produktivitetsvækst er ikke liberalisering af apotekersektoren. En liberalisering er recepten på dårligere vilkår for medicinbrugerne og til høje omkostninger for staten. I stedet bør apotekerne fortsat være i indbyrdes konkurrence, så vi opretholder den høje kvalitetsstandard, som mange danskere har brug for.