Hvis et lægemiddel kan hjælpe på bestemte lidelser, så er der jo god grund til at finde ud af hvordan og hvornår, det virker, så flere mennesker kan få gavn af det. Og omvendt: Hvis det ikke virker, så er der ingen grund til, at borgerne bruger det, især fordi der er bivirkninger ved lægemidler. Der er heller ingen grund til at samfundet bruger ressourcer på det.

Sådan er det ikke med cannabis til medicinske formål. Når forsøgsordningen udløber, er vi ikke blevet et hak klogere på, om det virker på de lidelser, som det i løbet af forsøgsordningen bliver brugt imod. Der bliver holdt øje med, om der er bivirkninger, men der bliver ikke holdt øje med, om det har en effekt. Meningen er så, at den viden skal bruges til at vurdere, om ordningen eventuelt skal gøres permanent efter de fire år.

Ud fra de kriterier kan man uden problemer argumentere for, at vi skal bruge kalkpiller som behandling mod alskens lidelser. En forsøgsordning vil helt sikkert vise, at der ingen problematiske bivirkninger er ved kalkpiller, uanset hvad man tager dem imod.

Logikken halter åbenlyst. Selvfølgelig skal der være ordentlig dokumentation for et lægemiddels virkning, inden det bliver gjort frit tilgængeligt for borgerne. Derfor bør Folketingets partier tage imod sundhedsminister Ellen Trane Nørby med åbne arme, når hun som bebudet vil tage en dialog med Folketingets partier om at styrke den kliniske forsøgsdel i perioden.

Vi skal ikke stå på apotekerne og råbe held og lykke efter borgerne, når de forlader apoteket med deres medicin. Vi skal – som med alle andre lægemidler – kunne give dem en kvalificeret rådgivning om brugen af det. Behandlingen af syge mennesker i Danmark skal baseres på viden og fakta, ikke på gætterier, fornemmelser og fortællinger.

Politikerne har et ansvar for at sikre, at det sker. Jeg har fuld forståelse for bevæggrundene for, at politikerne har sat forsøgsordningen i gang. Der er mange fortællinger om mennesker i ulidelige omstændigheder, som er blevet hjulpet af cannabis. Men har man sagt a, må man også sige b. Meningen med en forsøgsordning må netop være at få den rette viden på plads, så vi om fire år på et kvalificeret grundlag kan tage stilling til cannabis som et lægemiddel.