Det kan undre, at Konkurrencerådets formand Christian Schultz her i avisen skriver, at danskerne kan få billigere medicin på apoteket, hvis vi kopierer en prisregulering, som vi kender fra flere andre europæiske lande.
Kopimedicinen på de danske apoteker er nemlig i forvejen den billigste i Europa. Kan Christian Schultz svare på, hvorfor vi skulle få lavere priser ved at kopiere lande, der er dyrere end os selv? Christian Schultz skriver også, at han vil bevare uvildigheden i medicinudleveringen, men samtidig er hemmelige rabatter blandt våbnene i hans arsenal, når han skal forklare, hvordan han vil skabe lavere priser.
Men det skader jo netop uvildigheden på apotekerne, hvis der åbnes for, at apotekerne tjener mere på at sælge bestemte produkter? Især hvis forbrugerne ikke må vide, hvem der laver aftaler med hvem.
Vi har i dag et system, hvor apoteket tjener akkurat det samme, hvad enten de udleverer en dyr eller en billig pakke medicin. Det sikrer uvildigheden. Det bør vi holde fast i.
For nylig har den svenske avis Dagens Nyheter skrevet om liberaliseringen af den svenske apotekssektor.
Avisen tegner et billede af stigende priser og forringet tilgængelighed for patienter, som har behov for mindre omsatte lægemidler. Det er præcis den risiko, vi løber, hvis vi piller ved vores system med faste priser på receptmedicin for alle danskere.
Konkurrencerådets forslag vil med garanti betyde, at det bliver dyrere at købe medicin i landets tyndtbefolkede egne end i byerne.
Konkurrencerådet skylder også at fortælle, at deres forslag om et "prisloft" kun gælder i 14 dage, hvorefter priserne frit kan stige -medmindre man ved lov vil afskaffe lægemiddelindustriens frie priskonkurrence.
Vi har et ekstremt effektivt prissystem på de danske apoteker. Det har givet os Europas laveste priser på kopimedicin. Det sikrer uvildige apoteker, som ikke tjener ekstra på at udlevere bestemte mærker frem for andre, og det sikrer ens priser i hele landet.
Hvorfor skal vi gøre som de andre, når de ikke er bedre end os?