Kåre Schultz, den danske direktør for den israelske lægemiddelgigant Teva Pharmaceuticals, slår i Børsen 4/5 til lyd for, at priserne på kopimedicin er inde i en ”negativ prisspiral”, og at han vil gå forrest i kampen for at få presset prisen op.

Det vil jeg gerne på det kraftigste advare imod.

Vi har i Danmark nogle af Europas laveste priser på kopimedicin, og sådan skal det blive ved med at være. I det danske system byder producenter ind med deres priser på en slags auktion, som myndighederne afholder hver anden mandag på al medicin, der forhandles på apoteket. Det er ca. 2.000 grupper af medicin, som virksomhederne altså kan byde på hver 14. dag. Det giver en skarp og sund priskonkurrence på kopimedicin, som sparer medicinbrugerne og samfundet for et milliardbeløb hvert år, når apotekerne udleverer den billigste kopi til en pris, der i gennemsnit er blandt Europas allerlaveste.

Hvis producenterne begynder at skrue priserne op – og dermed gør det dyrere for den enkelte bruger at købe sin medicin – kan jeg frygte, at flere vil droppe at følge deres medicinering med potentielle sundhedsrisici til følge.

Vi har allerede set flere undersøgelser dokumentere, at store dele af udsatte befolkningsgrupper ikke har råd til at tage deres medicin. Hvis priserne stiger, vil andelen af udsatte kronikere, der ikke har råd til deres medicin gøre det samme. Det kan vi ikke være bekendt.

Medicin skal være en løsning – ikke en belastning.