Gigtmedicin som Methotrexat kan være en rigtig god ting, især til ældre medborgere, som ellers må slås med værkende led og svækket førlighed. Doseret korrekt er gigtmedicin i mange tilfælde således en uundværlig del af hverdagen for ældre, fordi pillerne gør det muligt for dem i højere grad at klare sig selv – og det er et klart ønske for de fleste.

Desværre har gigtmedicin – ligesom al anden medicin – bivirkninger. I denne type af gigtmedicins tilfælde kan de bivirkninger være livstruende. For nylig kunne man igen læse om et tilfælde, hvor en ellers relativt rask og rørig medborger mistede livet efter en forgiftning, som opstod, fordi hendes medicin var blevet fejldoseret. Hun skulle have haft fem piller én gang om ugen – hun fik fem piller om dagen.

Fejl sker. Desværre også i sundhedssektoren. Men der findes metoder til at minimere doseringsfejl. Det er nærliggende at skrue op for efteruddannelse af de ansatte i plejesektoren i medicinhåndtering. Det hjælper vores farmaceuter gerne med.

Vi ved ikke med sikkerhed, hvor mange som hvert år mister livet på grund af medicineringsfejl, forkert medicin og forkert brug af medicin. Men vores beregninger indikerer, at det er op mod 5.000 danskere, der hvert år mister livet på den konto. Det er mere end 20 gange så mange, som mister livet i trafikken.

Vil man nedbringe det tal, findes der udover efteruddannelse f.eks. også den mulighed at få apoteket til at dosispakke medicin. Får man dosispakket sin medicin, er det ikke den enkelte hjemmehjælper, som skal dosere medicinen hver dag. Det foregår i stedet på apoteket, hvis lægemiddeleksperter – farmaceuter og farmakonomer – sørger for at pakke medicinen i korrekte doser, som er lige til at gå til for borgeren på de tidspunkter, de skal bruges.

Vi i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen må og skal arbejde sammen om at få sænket antallet af danskere, der mister livet på grund af medicineringsfejl. I marts kom lanceringen af ”Medicin uden skade”, som er et samarbejde mellem myndigheder og organisationer.