Det er vigtigt, at man behandler al medicin med respekt og omtanke. Og det er derfor, der er aldersgrænser for salg af håndkøbsmedicin. For nogle håndkøbslægemidler gælder aldersgrænserne generelt, for andre kun detailhandlen.
Men fælles for dem er, at de er besluttet for at beskytte unge mod risikoen ved at købe medicin, som kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis man bruger det forkert eller i for store mængder.
En 14-årig burde altså ikke bare kunne gå ind i et supermarked eller en kiosk og købe en pakke hovedpinepiller på sit glatte - og i visse tilfælde meget ungdommelige - ansigt.
Det er alligevel sket i seks ud af ni tilfælde i en ministikprøve, foretaget af Dagbladet Holstebro. Den 14-årige stod efter en to timers rundtur i byen med seks pakker med i alt 70 hovedpinetabletter. På trods af en aldersgrænse på 18 år. Det er rystende læsning.
For nok er stikprøven ikke udtryk for eksakt videnskab, og nok er den lokal. Men der er ingen grund til at tro, at detailhandlen i Holstebro er hverken værre eller bedre end deres kollegaer i resten af landet. Og så er det jo i øvrigt langt fra første gang, jeg har kunnet læse den slags historie.
Der er derfor behov for grundig selvransagelse hos detailbranchen - ikke bare lokalt i Holstebro, men fra centralt hold i detailkæderne. Og der er også behov for, at myndighederne styrker kontrollen med alle, der sælger medicin, både detailhandlende og hos os på apotekerne.
For den 14-årige skal selvfølgelig ikke kunne fylde tasken med hovedpinepiller, uanset hvor hun går hen. Det er simpelthen livsfarligt.