67 procent af danskerne mener ikke, at kapitalfonde er de rette ejere af apoteker. Så klart er svaret i en ny Megafon-undersøgelse, hvor 3.500 danskerne er blevet spurgt til de alternativer, der er på tegnebrættet hos regeringens moderniseringsudvalg. Udvalget skal inden året er omme levere en rapport til regeringen med bud på, hvordan apotekssektoren bør indrettes, og på den baggrund skal politikerne tage stilling til sektorens fremtid.
 
I Megafon-undersøgelsen svarer et markant flertal af danskerne nej tak til muligheden for, at virksomheder ejet af kapitalfonde skal kunne erstatte de nuværende farmaceutuddannede ejere. Faktisk svarer otte ud af ti danskere, at det kun bør være en farmaceut, der må eje et apotek.
 
Danskernes holdning er meget markant, mener Apotekerforeningens formand, Niels Kristensen.
 
"Det farmaceutfaglige ejerskab af apotekerne er afgørende, fordi det betyder noget for den uvildighed og høje faglighed, vi tilbyder borgerne i vores rådgivning om medicin. Det er tilfredsstillende, at danskerne kvitterer for det, ved at sige så klart nej til kapitalfonde og ja til, at det kun børe være farmaceuter, der kan eje et apotek. Det sidste er forudsætningen for, apotekerne kan have en central placering i sundhedsvæsenet," siger Niels Kristensen.

FAKTA:

Undersøgelsen er baseret på i alt 3.500 interviews foretaget over tre måneder fra september til november.

  • 2 ud af 3 danskere (67 %) er uenige/overvejende uenige i, at kapitalfonde skal kunne drive apoteker. 
  • 8 ud af 10 danskere (79 %) er enige i, at det kun bør være en farmaceut, der må eje et apotek.

Kontaktinformation

Lise Møller Aarup, journalist i Danmarks Apotekerforening, mobil 24 23 51 50, mail lma@apotekerforeningen.dk