Der går i gennemsnit kun 3 minutter og 6 sekunder fra borgeren trykker sit kø-nummer frem, og til betjeningen i apoteksskranken starter. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Apotekerforening, der har målt den gennemsnitlige ventetid på mere end 420.000 ekspeditioner fordelt på 211 apoteker landet over fra den 8.-13. oktober 2012. Ventetiden er den hidtil korteste, der er målt på apotekerne, siden Apotekerforeningen begyndte at måle ventetiden i 2008.

Den korte ventetid glæder Apotekerforeningens formand, Niels Kristensen:
 
”Uanset hvad man fejler, så er det selvfølgelig rart for borgerne at få deres medicin hurtigt, så de kan komme hjem under dynen, tilbage på jobbet eller ud og gå en tur i skoven. Apotekerne har med en målrettet indsats gennem flere år bragt ventetiden ned, og den indsats fortsætter.”

 

Robotter og straksekspedition giver kortere ventetid

I 2008, hvor Apotekerforeningen begyndte at måle ventetiden, måtte danskerne i gennemsnit vente knap fem minutter på apoteket, men ventetiden er dalet støt siden. Blandt de vigtigste årsager er de mange nye robotter, som henter medicinen for personalet, udbredelsen af såkaldt straksekspedition samt apotekernes generelt øgede fokus på ventetid.
 
Målingen går stik imod den myte, som bl.a. Konkurrencestyrelsen ofte spreder om, at ventetiden på apoteket er alt for lang, og at en liberalisering vil fjerne al ventetid på apoteket.
 
”Vi arbejder konstant for, at borgene får bedst mulige service. Det er dog vigtigt at understrege, at ventetid på et apotek ikke helt kan undgås. Medicin kan være farligt. Vi skal sikre os, at lægerne har ordineret den rigtige medicin, og at borgeren bruger medicinen rigtigt. Det kan selvfølgelig betyde, at dem i køen bagved kan komme til at vente lidt, men det mener vi, er en rimelig og nødvendig pris for høj faglighed og medicinsikkerhed,” siger Niels Kristensen.

 

Endnu ikke i mål med ventetiden på apotekerne

De korte ventetider på de danske apoteker er dog ikke ensbetydende med, at apotekerne er i mål. Selv om ventetiden siden 2008 er faldet med knap to minutter, så er der ifølge den nyeste ventetidsmåling fortsat 2 procent af apotekskunderne, der venter mere end 10 minutter fra de trykker kø-nummeret frem, og til ekspeditionen i skranken starter.

”På enkelte apoteker og i særlige perioder kan ventetiden fortsat være for lang. Det kan være efter arbejde en torsdag eftermiddag, hvor mange gerne vil forbi apoteket på samme tid. Derfor fortsætter vi den målrettede indsats, så vi også i disse begrænsede perioder kan bringe ventetiden ned,” siger Niels Kristensen.
 
Apotekernes formand fortæller dog også, at andelen der venter mere end 10 minutter, er lavere end nogensinde. Andelen er faldet fra godt 10 procent i 2008 til nu kun 2 procent.

Kontaktinformation

Jacob Haaning Andersen, pressemedarbejder i Danmarks Apotekerforening, tlf. 23 24 96 65, mail jac@apotekerforeningen.dk