21. november 2012 er international KOL-dag, hvor alle danskere kan få målt deres lungefunktion, tale om rygestop, få rådgivning og i det hele taget blive klogere på deres lunger. Det er Danmarks Lungeforening, der står bag dagen, som kommuner, hospitaler, apoteker og praktiserende læger landet over støtter op om. Og der er i høj grad brug for at sætte fokus på lungerne, for størstedelen af danskerne kender ikke deres lungefunktion, og flere end 500.000 danskere har enten KOL - kronisk obstruktiv lungesygdom eller astma. Fælles for de to lungesygdomme er, at de kan afsløres ved en lungefunktionstest.

- Lungerne er et fantastisk organ, som først er fuldt udviklet, når vi er i 25-års alderen. Herefter begynder lungefunktionen hos alle at falde i takt med alderen. Men hvis den falder for meget og for hurtigt, kan det være tegn på, at man har KOL, astma eller andre lungesygdomme. Derfor er det vigtigt at kende sin lungefunktion og reagere på symptomer som fx åndenød og hoste. Det oplever vi desværre for ofte, at danskerne ikke gør, siger Anne Brandt, direktør i Danmarks Lungeforening.

Når man først får en lungesygdom, er det vigtigt at vide, at der er god behandling at hente. Fx er sygdommen KOL en kronisk sygdom, som man skal leve med resten af livet. Men medicinsk behandling, rygestop og træning kan i den grad hjælpe med at bremse den negative udvikling.
 
På KOL-dagen tilbyder sundhedscentre, hospitaler og praktiserende læger rådgivning og vejledning til, hvordan man kan leve et godt og aktivt liv med en lungesygdom, og apotekerne sætter fokus på en meget væsentlig del af behandlingen, som handler om at tage sin inhalationsmedicin korrekt. Omkring halvdelen af alle patienter bruger deres inhalationsmedicin forkert.
 
- Kun med den rette inhalationsteknik kan man være helt sikker på at få det fulde udbytte af sin medicin. Derfor er det en god idé at lade apoteket genopfriske ens teknik regelmæssigt - uanset om man er ny eller erfaren bruger af medicin til inhalation. Vi kalder tilbuddet Tjek På Inhalation, og det tager 10 minutter på det lokale apotek, siger Birthe Søndergaard, sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening.

Her kan man møde op

www.lunge.dk/aktiviteter kan man se, hvor i landet, der er arrangementer på dagen 21. november 2012. Der er over 100 arrangementer planlagt i hele Danmark.
 
Det er Danmarks Lungeforening, LungePatient.dk, Dansk Lungemedicinsk Selskab (DLS), Fagligt Selskab for Lunge- og Allergisygeplejersker (FSLA), Apotekerne i Danmark, hospitaler, kommuner og praktiserende læger, der samarbejder om at understøtte en lang række aktiviteter på KOL-dagen 

KONTAKT 

Charlotte Larsen, pressemedarbejder, Danmarks Lungeforening, mobil 41 61 26 29, e-mail: cl@lunge.dk
Jacob Haaning Andersen, pressemedarbejder, Danmarks Apotekerforening, mobil 23 24 96 65, e-mail: jac@apotekerforeningen.dk

MERE INFORMATION

Pressemedarbejder Charlotte Larsen, Danmarks Lungeforening, mobil 41 61 26 29, står til rådighed, hvis journalister ønsker fakta-bokse, patientcases, vejledning vedr. arrangementer og andet på dagen.

TEST DIG SELV - Har du risiko for KOL?

  1. Er du mere end 35 år?
  2. Har du gennem flere måneder haft daglig hoste?
  3. Har du ofte slim i luftvejene?
  4. Bliver du let forpustet, f.eks. når du skal op af trapper?
  5. Er du ryger eller ex-ryger?

OBS! Hvis du kan svare ja på mindst tre af disse spørgsmål, bør du gå til læge og få målt din lungefunktion.

Kilde: Danmarks Lungeforening - www.lunge.dk

FAKTA OM LUNGESYGDOMME

  • 430.000 lever med KOL og godt 350.000 med astma
  • 50 % af rygerne vil gerne holde op med at ryge (Danskernes rygevaner 2011, udarbejdet for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Danmarks Lungeforening, december 2011)
  • Arbejdsmedicinske undersøgelser viser, at omkring 65.000 danskere har en arbejdsrelateret lungesygdom
  • Knap 100.000 børn og unge under 17 år har problemer med at trække vejret hver dag på grund af luftvejssygdomme

Luftvejssygdomme er den hyppigste årsag til indlæggelser på børneafdelinger
 
Kilde: Danmarks Lungeforening - www.lunge.dk

OM DANMARKS LUNGEFORENING

Danmarks Lungeforening er en over 110 år gammel patientforening, hvis oprindelige formål var at bekæmpe tuberkulosen. Nu har tiderne ændret sig, og i dag er det den brede lungesag lige fra barn til voksen, som Danmarks Lungeforening arbejder for. Danmarks Lungeforenings arbejder for et samfund, hvor flere mennesker har sundere lunger - livet igennem.

Kontaktinformation

Charlotte Larsen, pressemedarbejder, Danmarks Lungeforening, mobil 41 61 26 29, e-mail: cl@lunge.dk
Jacob Haaning Andersen, pressemedarbejder, Danmarks Apotekerforening, mobil 23 24 96 65, e-mail: jac@apotekerforeningen.dk