Omkring 20 procent af alle voksne danskere er ofte generet af mundtørhed, men alligevel slår de fleste den tørre fornemmelse hen som en almindelig skavank. Men man skal være opmærksom, for mundtørhed kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser for tænder og mund. Heldigvis er der hjælp og rådgivning at hente på apoteket og hos tandlægen.
 
Mundtørhed kan være et symptom på sygdom, men den mest almindelige årsag er brug af medicin, der har mundtørhed som bivirkning. Det gælder en række lægemidler blandt andet medicin mod lungesygdommen KOL, depression, for højt blodtryk og ADHD, forklarer Birthe Søndergaard, sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening.
 
"Hvis man er i tvivl om, hvilke bivirkninger ens medicin kan give, kan man altid spørge apoteket eller lægen. Når man har mundtørhed, er det vigtigt, at man husker at gå til tandlægen regelmæssigt, men også at man selv gør en indsats for at holde mund og tænder sunde. Det kan man få flere gode råd til på apoteket, som også gerne rådgiver om, hvordan de generende symptomer kan lindres."
 
Døjer man med tørhed i munden, findes der forskellige produkter, som kan lindre problemerne. Produkterne fås med forskellig konsistens og smag, og apoteket er klar med rådgivning om det rette valg.
 
Risikoen for at udvikle huller i tænderne, tandkødsbetændelse, syreskader og infektioner i munden er stor, når man har mundtørhed, og derfor er det vigtigt at gå til regelmæssig kontrol hos tandlægen, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen.
 
"Man bør opsøge og fortælle det til tandlægen, hvis man oplever symptomer på mundtørhed. Sørger man for at komme til kontrol hos tandlægen regelmæssigt, kan man forebygge skaden - eller udbedre den inden den bliver værre. Tandlægen kan desuden vurdere, om der er behov for ekstra forebyggelse eller behandling."
 
Symptomerne på mundtørhed kan blandt andet være tørre læber, mund og svælg. Andre klassiske tegn er dårlig ånde, sejt spyt eller pludseligt øget behov for at drikke vand til maden og om natten.
 
Kampagnen om mundtørhed kører på landets apoteker fra den 28. januar til 2. marts. I forbindelse med kampagnen har apotekerne i samarbejde med Tandlægeforeningen udarbejdet en ny brochure, der kan fås på apoteket.

Kontaktinformation

Lise Møller Aarup, journalist i Apotekerforeningen, 24 23 51 50, lma@apotekerforeningen.dk
Claus Jørgensen, kommunikationschef i Tandlægeforeningen, 21 26 56 98