Når børn bliver syge, får hoste, forkølelse eller ondt i ørerne, er det kun sjældent, at antibiotika hjælper. Faktisk har kun ét ud af 20 børn med mellemørebetændelse gavn af behandlingen, viser tal, som er offentliggjort i forbindelse med den europæiske antibiotikadag den 18. november.
Til gengæld kan børnenes smerter ved ondt i ørerne afhjælpes med smertestillende medicin, hvis lægen ikke har anbefalet anden behandling. Og her kan apoteket hjælpe børnene med at finde den bedste og mest skånsomme behandling.
”På apoteket er vi eksperter i brug af lægemidler – og kan derfor hjælpe forældre til at finde den rette smertelindring til deres børn. For valg af smertestillere til børn er et meget individuelt valg. Mikstur, stikpiller eller tabletter? Og hvilken dosering, hvor mange gange om dagen?,” siger Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening.
Hun understreger, at forældre ikke ukritisk skal give deres barn medicin. Løsningen er at give den rigtige medicin i de rigtige situationer og i de rigtige mængder – og her er mange forældre usikre og bange for enten at over- eller underbehandle, fortæller Birthe Søndergaard.
Apotekernes indsats er en del af den europæiske antibiotikadag den 18. november, som afvikles i fællesskab med Lægeforeningen, Statens Serum Institut, Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og Dansk Selskab for Almen Medicin.