Man hoster. Og hoster. Og hoster. Dét kan mange danskere sikkert nikke genkendende til om efteråret, hvor mange døjer med forkølelse og infektioner i hals og lunger.

 

Heldigvis er hosten i langt de fleste tilfælde ufarlig, da det er en refleks fra lungerne, som fjerner irriterende stoffer fra luftvejene som røg eller slim. En hoste renser lunger og luftveje. Men hosten kan også være tegn på alvorlige sygdomme, som en læge skal tage stilling til.

 

Derfor sætter apotekerne i en ny kampagne fokus på, at borgerne skal tage hosten alvorlig, fortæller sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening, Birthe Søndergaard.

 

"Ofte er hosten jo "bare" voldsomt generende, og der er kun sjældent behov for at behandle med medicin. Apoteket kan både hjælpe med gode råd til, hvordan man dulmer en ufarlig men generende hoste, men kan også hjælpe med at vurdere, om hosten kan give anledning til eventuel bekymring," siger Birthe Søndergaard.

 

Hun råder til, at man selv er opmærksom på forandringer, eksempelvis at hosten ændrer sig - eller bliver ved uden grund. Hoste kan nemlig være et symptom på en lungesygdom. Derfor er apotekernes kampagne en del af Danmarks Lungeforenings Lungedag, som løber af stablen onsdag den 19. november.

 

Ifølge direktør i Danmarks Lungeforening, Anne Brandt, kommer lungesygdomme ofte snigende, og ofte er det først, når man har mistet næsten 50 procent af sin lungefunktion, at man opdager, der er noget galt.

 

"Vi er rigtigt glade for, at apotekerne støtter op om Lungedagen. Det er vigtigt, at man er opmærksom på symptomer fra lungerne og går til lægen, hvis man hoster meget og bliver nemt forpustet. Det kan være tegn på for eksempel astma eller KOL," siger direktør i Danmarks Lungeforening, Anne Brandt.

 

Kampagnen løber fra den 19. november 2014 og måneden ud.