Sidste års ændring af reglerne for salg af håndkøbsmedicin ser ud til at have været en dundrende succes. Det skriver Jyllands-Posten. Efter en stort set konstant stigning i forbruget af svage smertestillende lægemidler siden 1996 begyndte forbruget sidste år at falde, da man fjernede de store pakninger fra håndkøbshylderne. Og i de første 10 måneder af i år er forbruget faldet med yderligere omkring 6 procent i forhold til samme periode sidste år, viser dugfriske tal fra Apotekerforeningen.

En gennemgang fra Landspatientregistret viser, at antallet af indlæggelser på grund af forgiftninger i 1. halvår af i år er faldet med 31 procent, og at antallet af indlæggelser på grund af selvmordsforsøg med svage smertestillende lægemidler er faldet med hele 58 procent. Det glæder Anne Kahns, formand i Danmarks Apotekerforening, at de ændrede regler virker:

"Vores tal for salget af svage smertestillende midler viser et fald – og det ser ud til at være et varigt fald. Det er meget glædeligt. Foreningen har arbejdet aktivt for at få fjernet de store pakninger fra håndkøbet for at få antallet af selvmordsforsøg blandt unge piger til at falde. Når det generelle forbrug samtidig falder, ser vi det som en positiv sidegevinst, at vi har fået en mere korrekt brug af smertestillende medicin," siger Anne Kahns.

Hovedformålet med ændringen var at forhindre mange af de selvmordsforsøg, som især unge piger har foretaget ved hjælp af håndkøbsmedicin. Særligt brugen af Panodil har til eksperternes bekymring været udbredt, fordi paracetamol, som er det aktive stof i Panodil, har den alvorlige bivirkning, at hvis man indtager blot 15-20 piller med hver 500 mg, så ødelægger man sin lever og risikerer at dø.

Selvmordsforsker Britt Morthorst fra Region Hovedstadens Psykiatri, der er ved at skrive en ph.d. om effekten af ændringen, er ovenud begejstret:

"Det er meget glædeligt, at vi allerede har set en reduktion i antallet af forgiftninger på over 30 procent i år, fordi det især rammer de helt unge piger. Nye, endnu ikke offentliggjorte beregninger af risikoratioen for selvmordsforsøg blandt kvinder i alderen 15-24 år viser en næsten tre gange øget risiko i 2011 sammenlignet med 1994," siger Britt Morthorst.

"Når man ikke har pakker med 100 Panodil stående, men kun en lille pakke med 20 styk, der tilmed er gjort mere besværlig at tømme, så er det mere besværligt at forsøge at tage sit eget liv på den måde. Samtidig kan man måske lige nå at sende en sms og fortælle venner eller familie, at man har det forfærdeligt, og kan måske nå at fortryde."

Før regeringen greb ind og fjernede de store pakninger fra håndkøbshylderne, blev 9 af 10 svage smertestillende piller solgt i 100- eller 300-styks pakninger, hvilket stod i skærende kontrast til udlandet, hvor man i de lande, Danmarks sammenlignes med, i årevis kun havde kunnet købe paracetamol i pakker med 16-32 styk. I Norge, Sverige og Tyskland kan man købe 20 styk, i Storbritannien 32 og i Frankrig kun 16.