Danmark har Europas billigste kopimedicin

Konkurrencerådet har i dag offentliggjort en rapport, der tager som udgangspunkt, at forbrugerne betaler for meget for deres medicin på apotekerne. Udmeldingen overser fuldstændigt, at vi i Danmark allerede har de laveste priser i Europa på kopimedicin.

To tredjedele af den medicin, danskerne får udleveret på apotekerne, er kopimedicin.

Det er til gengæld rigtigt, at vi herhjemme ikke har de laveste priser i Europa på patentbeskyttet medicin, men det er svært at se, hvordan Konkurrencerådets anbefalinger om hemmelige loyalitetsfremmende rabatter og længere licitationsperioder kan føre til et reelt prispres på patentbeskyttet medicin. Prispres på patentbeskyttet medicin sker traditionelt ved at myndighederne griber ind i medicinproducenternes prisfastsættelse.

Fokus i undersøgelsen er på grossistmarkedet og det forhold, at der er meget få aktører på dette marked. Apotekerforeningen ser også gerne, at der kommer flere grossister.

Konkurrencerådets analyse er kompliceret stof, og det er nok de færreste, der får læst de 142 sider. Apotekerforeningen har derfor udarbejdet en kort myte-fakta tabel, hvor vi forsøger at afdække nogle af de påstande, som optræder i debatten lige nu.

Myter og fakta om medicinpriserne (PDF)