Mange kender det. Urinen lugter krast, og det svier, når du tisser. Det er symptomer på blærebetændelse. En sygdom som rammer næsten alle kvinder mindst en gang i løbet af livet. Det er dog kun omkring halvdelen af de dem, som har symptomer på urinvejsinfektioner, der rent faktisk har de sygdomsfremkaldende bakterier i deres urin og dermed har brug for behandling med antibiotika.

Derfor advarer Apotekerforeningens formand, Anne Kahns, imod, at man finder en gammel pakke antibiotika frem, blot fordi man tror, at man har blærebetændelse.

”Svie er selvfølgelig ubehageligt, men det behøver ikke skyldes blærebetændelse. Det kan også være eksempelvis svamp, og så hjælper det ikke at tage antibiotika,” siger Anne Kahns. Hun fortæller, at man altid kan spørge apoteket til råds eller gå til lægen.

”Det er kun lægen, som kan vurdere, om det er nødvendigt med antibiotika. Hvis du har gamle rester fra engang, hvor du havde halsbetændelse, blærebetændelse eller noget helt tredje, så skal du aflevere det på apoteket, så hverken du selv eller andre kommer til at bruge det. Du skal kun bruge antibiotika, når en læge har vurderet, at behovet er der,” siger hun.

Derfor skal vi have fokus på overforbrug af antibiotika

Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet offentliggjorde tidligere på ugen den årlige DANMAP-rapport, der giver et grundigt indblik i antibiotikaforbruget i Danmark. Rapporten viser, at der fortsat udskrives meget antibiotika i Danmark.

Et overforbrug af antibiotika kan føre til, at bakterier bliver resistente. Resistente bakterier er et stigende problem over hele verden, og infektioner, der burde være nemme at slå ned, kan ende med at blive livstruende, fordi de ikke længere kan behandles med antibiotika.

Bakterier, der er resistente over for antibiotika, tager ikke hensyn til landegrænser. Antibiotikaresistens er derfor et globalt problem, og Danmark har i mange år haft fokus på at deltage i og styrke det internationale samarbejde omkring bekæmpelse af antibiotikaresistens.

Inden midten af 2017 skal alle EU-lande udarbejde nationale handlingsplaner, der indeholder konkrete nationale målsætninger for bekæmpelse af antibiotikaresistens hos mennesker og dyr.

Kampagne skal begrænse overflødig brug af antibiotika

I dag den 18. november er Europæisk Antibiotikadag, og det markeres herhjemme med en kampagne, der skal være med til at begrænse overflødig brug af antibiotika.

Årets nationale antibiotikakampagne handler om urinvejsinfektioner, som er en hyppig sygdom, næsten alle kvinder oplever at have mindst en gang. Bag årets antibiotikakampagne står Sundheds- og Ældreministeriet, Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen, Danske Regioner, Danmarks Apotekerforening, Lægeforeningen, Dansk Selskab for Almen Medicin, KL og FOA.

Læs mere på www.antibiotikaellerej.dk.