Ny dansk undersøgelse påviser øget risiko for hjertestop ved brug af ibuprofen. Særligt personer med hjertekarsygdomme er udsatte. På den baggrund udtaler formand i Danmarks Apotekerforening Anne Kahns:

”Når man kan købe smertestillende medicin i håndkøb er der en stor fare for at kunderne tror, at pillerne er harmløse. At ibuprofen er forbundet med en øget risiko for hjertestop for visse personer er i sig selv en påmindelse om, hvor vigtigt det er, at kunderne får rådgivning. Derfor kan vi kun opfordre til at ibuprofen kun købes på apoteket, hvor der står medicineksperter bag disken.”

”Ibuprofen skal ikke forveksles med almindelige hovedpinepiller som f.eks. paracetamol. Men i nogle tilfælde kan ibuprofen være det bedste valg til at dulme smerter. Det kræver en medicinfaglig indsigt at vide, hvad der er bedst. I supermarkedet eller på tankstationen bliver kunderne overladt til sig selv – på apoteket kan man altid får råd og vejledning, hvis man er tvivl.”

I detailhandlen udgør Ibuprofen ca. en tredjedel af det samlede salg af smertestillende tabletter i håndkøb (målt i døgndoser). På apoteket er det ca. en femtedel.

”Når folk handler ind i supermarkedet og ønsker at købe en pakke smertestillende piller, står de mellem valget af 10 stk. Panodil eller 20 stk. Ibuprofen. Og her vælger mange at købe den pakning med flest piller som er Ibuprofen. På apoteket er andelen af ibuprofen noget lavere. Det tyder på, at rådgivningen gør en forskel når folk skal træffe deres valg af smertestillende piller.”

”Vi håber, at Lægemiddelstyrelsen lytter til advarslerne fra forskerne bag denne nye undersøgelse. Ibuprofen bør kun sælges på apoteket, hvor kunderne har mulighed for at få den fornødne vejledning”, siger Anne Kahns.

Find undersøgelsen her.