Apotekerne bakker som partner op om TrygFonden og Kræftens Bekæmpelses nye partnerskab Røgfri Fremtid, som netop er lanceret. Målet er, at der i 2030 ikke er nogen børn og unge, som ryger, og at færre end fem procent voksne ryger.

Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening, er glad for den ambitiøse målsætning:

"Mine kommende børnebørn skal ikke være rygere, og det skal deres klassekammerater forhåbentlig heller ikke. Målet om at ingen børn og unge skal ryge i 2030 er ambitiøst, men det er bestemt realistisk. Rygning er fortsat en markant trussel mod folkesundheden, men når jeg ser på, hvor meget vores holdning til rygning har ændret sig indenfor de seneste 10-20 år, så mener jeg, at der er grund til optimisme. Lad os tage det næste skridt og udfase tobakken," siger Anne Kahns.

Apotekerne gør i dag en stor indsats for at få folk til at smide tobakken i skraldespanden. Blandt andet gennem rygestopkurser og rådgivning om, hvordan man får det optimale ud af sin rygestopmedicin.

Fakta om rygning
Hver dag begynder 40 børn under 18 år at ryge.
16 procent voksne ryger dagligt.
22 procent af de 16-25-årige ryger dagligt eller ugentligt.

Rygning & helbred
Tobak er den suverænt mest skadelige enkeltfaktor, som forårsager mest sygdom og flest dødsfald.
Rygning slår hvert år 13.600 danskere ihjel.

Udfasning af tobak
Udfasning af tobak betyder, at der sættes en slutdato for, hvornår rygning og tobak skal være minimeret i samfundet. Det er allerede politisk vedtaget i lande som Finland, Irland og Sverige.

Formålet med Røgfri Fremtid er at skabe et røgfrit Danmark i 2030. Målet er, at der til den tid ikke er nogen børn og unge, som ryger, og færre end fem procent voksne ryger.

Læs mere på www.roegfrifremtid.dk.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden