Hver eller hver anden uge åbner der i gennemsnit et nyt apotek et sted i Danmark. Og sådan har det været, siden Folketinget i juli 2015 løsnede på reglerne, så apotekerne fik bedre muligheder for at etablere sig, hvor de ville. Formålet med den nye lov var at gøre det nemmere for den enkelte at komme på apoteket - og det er det blevet, viser en ny analyse fra Danmarks Apotekerforening.

I takt med, at nye apoteker skyder op, har apoteker landet over også udvidet deres åbningstid. Udover de særlige lovbestemte lange vagtåbningstider på knap 50 vagtapoteker landet over, er der fx nu 103 apoteker, der lukker efter kl. 17:30 på hverdage, mod 25 før loven blev lavet om. På samme måde var der dengang to apoteker, der selv valgte at holde åbent om søndagen - nu er tallet 41. Regner man vagtapotekerne med, er det i alt 86 apoteker, der holder åbent om søndagen.

"Det skal være nemt at komme i kontakt med sundhedsvæsenet, både når man skal diagnosticeres hos lægen, og når man skal have sin medicin på apoteket bagefter. Og man må virkelig sige, at vi gør, hvad vi kan for at leve op til det ansvar," siger formand for Danmarks Apotekerforening, Anne Kahns.

Det tager kun to minutter
Den øgede tilgængelighed har samtidig været medvirkende til, at ventetiden på det enkelte apotek er faldet til 2 minutter og 3 sekunder - det hidtil laveste niveau. Og hele udviklingen er sket uden øgede omkostninger for borgere eller regioner - tværtimod. Prisen for medicinen på apotekernes hylder er faldet med ti procent siden 2015 og til under det halve i forhold til år 2000. Og priserne fortsætter med at falde.

Ligeledes er regionernes udgifter til medicintilskud faldet med 1,8 mia. kr. siden 2007, selv om det stigende antal af apoteker nu udleverer 30 procent mere tilskudsberettiget medicin end dengang.

"Politikerne har i den grad fået, hvad de har bedt om - og lidt til. Det er blevet både nemmere, hurtigere og billigere at købe medicin på apoteket," siger Anne Kahns.

Læs analysen her