Danmark har fået 50 % flere apoteker på tre år

Nu er der 468 apoteker, som giver danskerne mulighed for at gå fra gaden og direkte ind i sundhedsvæsenet - uden at bestille tid først. Og mange af dem med udvidet åbningstid. På landsplan svarer det til, at vi i gennemsnit har fået over fire nye apoteker at vælge imellem hver eneste måned, siden den ny apotekerlov trådte i kraft 1. juli 2015.


I dag åbner en ny apoteksfilial i Middelfart. Dermed er der nu 468 receptekspederende enheder i Danmark - nøjagtigt 50 % flere, end der var før 1. juli 2015, da en lovændring gjorde det nemmere for apotekere at etablere sig, hvor de ville. Loven gav apotekere mulighed for at eje op til syv filialer inden for en radius af 75 kilometer fra moderapoteket.
 
Målet med lovændringen var at give danskerne flere steder, hvor de kan gå direkte ind fra gaden og få ekspederet en recept, købe håndkøbslægemidler og få råd og vejledning af faguddannede lægemiddeleksperter. Og det har vi fået med hele 156 flere apoteker. Det seneste er altså netop åbnet i Middelfart - samtidig med, at konkurrenten, som i forvejen har apotek både i Middelfart og Fredericia, er ved at bygge endnu en ny filial i Fredericia.
 
"Udviklingen taler sit tydelige sprog. Vi apotekere har ikke været bange for at skærpe vores interne konkurrence - tværtimod. Lovændringen har givet medicinbrugere flere alternativer, når de skal hente deres medicin, og mange - især i byerne - har oplevet, at der er blevet kortere til det lokale apotek, som har fået længere åbningstider og kortere ventetider," siger Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening. 

Udvidede åbningstider

I takt med, at nye apoteker skyder op, har apoteker landet over også udvidet deres åbningstid. Udover de særlige lovbestemte lange vagtåbningstider på knap 50 vagtapoteker landet over, er der fx nu 111 apoteker, der lukker efter kl. 17:30 på hverdage, mod 25 før loven blev lavet om. På samme måde var der dengang to apoteker, der selv valgte at holde åbent om søndagen - nu er tallet mindst 44. Regner man vagtapotekerne med, er det i alt 92 apoteker, der holder åbent om søndagen.
 
Samtidig har apotekerne også fysisk styrket båndet til resten af sundhedsvæsenet. Flere af de nyere filialer er således åbnet på hospitaler eller i sundhedshuse, dør om dør med læger og andre behandlere.
 
"Det skal være nemt at komme i kontakt med sundhedsvæsenet, både når man skal diagnosticeres hos lægen, og når man skal have sin medicin på apoteket bagefter. Og man må virkelig sige, at vi gør, hvad vi kan for at leve op til det ansvar. Politikerne har i den grad fået, hvad de har bedt om - og lidt til," siger Anne Kahns. 


 FAKTA

Antal receptekspederende apoteksenheder

  Moderapoteker Supplerende bevillinger Tillægsbevillinger Apoteksfilialer Total

 Før 01-07-2015

220

16  0 76 312
 31-08-2018 207 12  13 236 468

Kontaktinformation

Pressekonsulent Jesper Benzon Jørgsholm
Danmarks Apotekerforening
tlf. 27 73 21 85
e-mail: jbj@apotekerforeningen.dk

Apoteket i tal

182

Apotekere i Danmark

520

Apoteker i Danmark