1. juli er det nøjagtig tre år siden, at en lovændring gjorde det nemmere for apotekere at etablere sig, hvor de ville. Loven gav apotekere mulighed for at eje op til syv filialer inden for en radius af 75 kilometer fra moderapoteket.
 
Målet med lovændringen var at give danskerne flere steder, hvor de kan gå direkte ind fra gaden og få ekspederet en recept, købe håndkøbslægemidler og få råd og vejledning af faguddannede lægemiddeleksperter. Og det har de fået med hele 154 nye apoteker - det seneste åbnede i Randers i torsdags.
 
"Udviklingen taler sit tydelige sprog. Vi apotekere har bestemt ikke været bange for at skærpe vores interne konkurrence - tværtimod. Lovændringen har givet medicinbrugere flere alternativer, når de skal hente deres medicin, og mange - især i byerne - har oplevet, at der er blevet kortere til det lokale apotek, som har fået længere åbningstider og kortere ventetider", siger Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening.

Udvidede åbningstider
I takt med, at nye apoteker skyder op, har apoteker landet over også udvidet deres åbningstid. Udover de særlige lovbestemte lange vagtåbningstider på knap 50 vagtapoteker landet over, er der fx nu 104 apoteker, der lukker efter kl. 17:30 på hverdage, mod 25 før loven blev lavet om. På samme måde var der dengang to apoteker, der selv valgte at holde åbent om søndagen - nu er tallet 41. Regner man vagtapotekerne med, er det i alt 90 apoteker, der holder åbent om søndagen. Samtidig er den gennemsnitlige ventetid på det enkelte apotek faldet til 2 minutter og 9 sekunder, hvilket er et halvt minut kortere end for tre år siden.  

"Det skal være nemt at komme i kontakt med sundhedsvæsenet, både når man skal diagnosticeres hos lægen, og når man skal have sin medicin på apoteket bagefter. Og man må virkelig sige, at vi gør, hvad vi kan for at leve op til det ansvar. Politikerne har i den grad fået, hvad de har bedt om - og lidt til", siger Anne Kahns.