Skal jeg lade mit barn vaccinere mod HPV? Mange forældre er i tvivl, og derfor sætter Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med landets apoteker fokus på information om HPV-vaccination. Målet er give forældre, der er i tvivl om HPV-vaccination, den viden, de savner for at kunne træffe beslutningen. I sidste ende er det målet at øge vaccinationstilslutningen blandt både piger og drenge.

Omkring 100 apoteker landet over er i denne uge gået i samarbejde med de lokale afdelinger af Kræftens Bekæmpelse om at udbrede information om HPV-vaccination:

- Apotekerne møder borgerne hver dag og spiller derfor en vigtig rolle som formidlere af viden om sundhed til borgerne. Det er derfor oplagt for apoteker landet over at samarbejde med Kræftens Bekæmpelse om at sætte fokus på at få flere børn HPV-vaccineret, siger Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening.

I børnevaccinationsprogrammet tilbydes 12-årige gratis vaccination mod HPV. Vaccinationen af piger har været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden 1. januar 2009, mens tilbuddet til drenge trådte i kraft den 1. september 2019.

HPV-vaccination er vigtig, fordi den beskytter mod Human papilloma virus, der overføres seksuelt. Der findes over 100 forskellige HPV-typer, og af dem kan cirka 15 forårsage kræft i form af livmoderhalskræft, anal-kræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer, mundsvælgkræft og peniskræft.

Når man har fået vaccinen, er man beskyttet mod syv typer HPV, der kan give kræft, og som er årsag til ni ud af ti af de kræftformer, der skyldes HPV. Desuden beskytter vaccinen imod to HPV-typer, der er årsag til 90 pct. af alle tilfælde kønsvorter.

I gennemsnit bliver 76 pct. af alle piger landet over vaccineret. Tilslutningen til vaccinationen er dog meget forskellig fra kommune til kommune. I 10 kommuner er vaccinationstilslutning blandt pigerne oppe på mere end 80 pct., mens de 10 kommuner i den lave ende har en tilslutning på mellem 62 og 72 pct.  

Drengene er først kommet med i vaccinationsprogrammet fra sidste år, og derfor er tilslutningen ikke oppe på samme niveau endnu.