Travlheden var stor på apotekerne i går den 1. oktober, hvor 381 apoteker landet over slog dørene op for influenzavaccination. Det betyder, at man de fleste steder i hele apotekets åbningstid kan komme direkte ind fra gaden og få en vaccination mod influenza. Det tilbud benyttede omkring 17.600 borgere sig af. Flere apoteker har dog af hensyn til COVID-19 indført tidsbestilling, så man undgår, at for mange møder op samtidig.

Mange apoteker vaccinerer desuden mod pneumokok, og 3.600 borgere tog samtidig imod dette tilbud på første vaccinationsdag. Det er også gratis, hvis man er fyldt 65 år.

De 17.600 vaccinerede på første dag er en stigning på 140% sammenlignet med sidste år. Det lover godt for vaccinationsraten, og apotekerne håber med deres indsats at være med til at hæve raten blandt risikogrupper til de 75%, som er WHO’s anbefaling. Sidste år lå den på omkring 50%.

I år er det vigtigere end nogensinde at blive vaccineret, så man ikke risikerer at få både influenza og COVID-19 på samme tid. Bliver man dobbelt ramt, kan det ende med et noget værre sygdomsforløb, og dødeligheden ved COVID-19 er fordoblet. Desuden er det nødvendigt at sikre, at sygehusvæsenet kan følge med, og at influenzapatienter ikke kommer til at optage de sengepladser, som er tiltænkt patienter med COVID-19.

Tilbuddet om gratis influenzavaccination for risikogrupper løber frem til 15. januar.