Hvis der fandtes en smiley-ordning for de apoteker, der tilbyder influenzavaccination, så stod de til at få en glad smiley. Det viser en ny rapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Den har i starten af 2019 gennemført sundhedsfaglige tilsyn hos 60 vaccinationsklinikker, hvoraf er de 38 apoteker.

"Tilsynene viser, at det er sikkert for patienterne at blive vaccineret. Personalet og ledelsen på landets private vaccinationsklinikker og apoteker har sikre arbejdsgange, og vi oplevede generelt et højt vidensniveau," siger Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.

Styrelsen havde blandt andet fokus på velfungerende journalsystemer og sikre arbejdsgange samt vigtigheden af, at apoteket arbejder systematisk med kvalitetssikring og dokumentation. Der er også et højt vidensniveau blandt det personale, der udfører vaccinationerne. Endvidere er der styr på det informerede samtykke, og alle vaccinationer er indberettet i Det Danske Vaccinationsregister.

”Tilsynene er gennemført i forrige vaccinationssæson. Men jeg er sikker på, at vi også i indeværende sæson ville få topkarakter i alle de målepunkter, der har været fokus på i den netop offentliggjorte tilsynsrapport. Rapportens resultater vidner om, at apotekerne generelt er godt klædt på til vaccinationsopgaven, og at medarbejdernes faglighed, omhyggelighed samt fokus på kvalitet betyder, at sikkerheden er i top,” siger Apotekerforeningens sundhedsfaglige direktør Birthe Søndergaard.

I 2020 har apotekerne taget endnu mere del i vaccinationsopgaven end i 2019. Siden 1. oktober er op mod 250.000 personer vaccineret mod influenza på et af de 380 apoteker, der i år tilbyder vaccination. Det har ifølge Birthe Søndergaard fungeret uden problemer.

Birthe Søndergaard hæfter sig også ved, at apotekerne ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed har haft gode muligheder for at få råd og vejledning, når der har været brug for det, hos den læge, der har det sundhedsfaglige ansvar for vaccinationer på apotekerne. Ud over at stå til rådighed for spørgsmål udarbejder lægen instrukserne for, hvordan der skal vaccineres, og har ansvaret for at uddanne apotekets personale til vaccinatører.

Læs Tilsynsrapporten fra Styrelsen for Patientsikkerhed.