Det bliver ikke svært at finde et sted, hvor man kan få sin årlige influenzavaccination, når der i morgen den 1. oktober åbnes for vaccinationer. Rekordmange apoteker melder klar til at vaccinere i år, og man kan på hjemmesiden www.apoteket.dk/influenzavaccination se, hvilke apoteker i nærheden der tilbyder vaccination. Desuden kan man i appen ’apoteket’ se, om ens lokale apotek er blandt dem, der vaccinerer.

Vaccinationen er gratis for personer, der er fyldt 65 år, for førtidspensionister samt gravide i 2. og 3. trimester. Desuden kan personer med kroniske sygdomme såsom astma, KOL, hjerte-kar-sygdomme og diabetes blive gratis vaccineret, og det samme gælder sundheds- og plejepersonale med tæt kontakt til sårbare borgere.

”Sidste sæson blev hele 75 pct. af alle danskere over 65 år vaccineret mod influenza, og dermed nåede vi den vaccinationsrate, som WHO anbefaler. Apotekerne stod for at vaccinere 250.000, og alene den første dag var 17.000 forbi et apotek for at få et stik. Det viser, at danskerne er glade for at kunne gå ind på apotekerne, der med deres store tilgængelighed gør det nemt at lige få klaret stikket, når man alligevel har et ærinde i nærheden,” lyder det fra Apotekerforeningens formand Jesper Gulev Larsen.

Igen i år anbefaler sundhedsmyndighederne, at alle i risikogrupperne bliver vaccineret. Som følge af coronarestriktionerne har vi haft to svage influenzasæsoner, hvilket har begrænset influenzaudbruddene. Vi er kommet tilbage til mere normale tilstande nu, og dermed frygter man, at det kan betyde en ekstra hård epidemi.

Apotekerne har i år uddannet ekstra mange vaccinatører, og Staten har indkøbt ekstra mange vacciner. Myndighederne har dog besluttet at give risikogrupperne et forspring, og man må vente til efter den 22. oktober med at få et stik, hvis man ikke tilhører en risikogruppe.