Løbenæse, røde øjne, træthed og koncentrationsbesvær. Det er bare nogle af de problemer, man oplever som allergiker. Symptomerne kan heldigvis dulmes eller forebygges med medicin, og det benytter danskerne sig i stigende grad af. 
 
En opgørelse fra Danmarks Apotekerforening viser, at apotekernes salg af antihistaminer er steget med 31 pct. i perioden fra 2016 til 2020. Omregnet til døgndoser indtog danskerne sidste år næsten 133 mio. doser – typisk i form af piller, næsespray og næsedråber. Forbruget er nogenlunde ligeligt fordelt mellem håndkøb og receptpligtig medicin. 
 
”Det er en voldsom stigning i forbruget, og alene de sidste to år er apotekernes salg steget med næsten 20 pct. Størst er stigningen for receptpligtig medicin, mens vi ser et større sæsonudsving for håndkøbsmedicin,” siger farmaceut Helle Jacobsgaard, der er sundhedsfaglig chefkonsulent i Apotekerforeningen. 
 
Hun tror, at en af forklaringerne kan være det stigende antal pollenallergikere. Nye tal fra Aarhus Universitet og Blodbanken på Aarhus Universitetshospital viser, at hver fjerde dansker nu lider af en eller anden form for luftvejsallergi. 
 
”Desuden har de sidste pollensæsoner budt på meget høje pollental, hvilket også kan være en del af forklaringen på den store stigning i forbruget.”