I dag er det International Lungedag, hvor Lungeforeningen med kampagnen ”Pust nu - Hiv, Host, Hvæs” sætter fokus på symptomerne på KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom). Sygdommen kostede alene i 2020 mere end 3.300 danskere livet.

KOL-patienter og andre med en lungesygdom tager typisk deres medicin gennem en inhalator. Men undersøgelser har vist, at op mod halvdelen af dem, der bruger inhalationsmedicin, har en fejlagtig inhalationsteknik, eller de får ikke klargjort inhalatoren korrekt.

Dermed opnår de ikke den optimale kliniske virkning af medicinen. Det kan betyde nedsat lungefunktion, unødvendige bivirkninger, dårlig livskvalitet og for tidlig død.

Derfor tilbyder alle landets apoteker et inhalationstjek, når man kommer for at hente medicin, der skal indtages gennem en inhalator eller spacer. Og op mod 50.000 gange hvert år tager en borger imod apotekets tilbud, der hedder ’Tjek på inhalation’. På den måde er apotekerne med til at sikre, at lungepatienter får fuldt udbytte af medicinen.

Studier anslår, at omkring 400.000 danskere lider af KOL, som er skyld i 10 procent af alle medicinske indlæggelser.