Sundhed og medicin fyldte ikke meget i den netop overståede valgkamp, selv om det er vigtige emner, der fylder i danskernes hverdag. Hvert år indlægges 100.000 og op mod 5.000 dør, fordi de ikke tager deres medicin korrekt. I mange tilfælde er der tale om ældre mennesker eller kronikere, der tager mange forskellige lægemidler på samme tid.

Medicin kan forbedre folks liv, men også koste såvel liv som livskvalitet, hvis det ikke anvendes korrekt. Det er i samfundets interesse at forebygge, at der hvert år er så mange, der kommer til skade eller får markant forringet livskvalitet på grund af forkert brug af medicin. Det er derfor vigtigt, at der bliver sat ind for at nedbringe antallet af medicinfejl.

Store dele af sundhedsvæsenet er under pres, og presset vil vokse i de kommende år. Allerede nu har mange danskere svært ved at komme i kontakt med og få en konsultation hos deres praktiserende læge eller i det øvrige sundhedsvæsen, fordi der mangler personale. Derfor er det oplagt at inddrage flere faggrupper, der allerede er tilstede i lokalområdet og tæt på borgeren.

Her er der et stort potentiale i det helt nære sundhedsvæsen på landets apoteker, hvor dygtige farmakonomer og farmaceuter hver dag sikrer danskerne tryg og sikker adgang til - og rådgivning om - medicin.

Et helt nyt studie fra uddannelses- og udviklingscenteret Pharmakon sætter for første gang tal på, hvor stor en rolle landets farmakonomer – den største faggruppe på landets apoteker – spiller i arbejdet med at sikre, at borgerne tager deres medicin korrekt. Undersøgelsen, der omfatter knap 18.000 apotekskunders besøg, viser, at farmakonomerne opdagede fejl eller problemer med medicin hos 16 procent af borgerne. Samtidig betød farmakonomernes rådgivning, at 15 procent blev sparet et lægebesøg. Det er godt for den enkelte borger, men betyder også en vigtig aflastning af det øvrige sundhedssystem.

Studiet dokumenterer, hvad vi har vidst længe, nemlig at farmakonomerne på apotekerne er en vigtig del af borgernes sikkerhedsnet på sundhedsområdet. Landets apoteker og de farmakonomer og farmaceuter, der arbejder der, har hver dag kontakt med over 100.000 danskere, apotekerne ligger tæt på, hvor borgerne bor - og der er adgang direkte fra gaden.

Farmakonomerne og farmaceuterne på apotekerne er altså en naturlig del af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og vi kan bidrage yderligere til at styrke danskernes sundhed. Det er derfor oplagt, at en ny regering indtænker apotekssektoren, når der skal lægges planer for, hvordan vi styrker sundhedsvæsnet fremadrettet.

Fakta om Pharmakons undersøgelse af farmakonomernes rådgivning:

  • 17.692 apoteksbesøg er talt med i undersøgelsen. - 56 procent af borgerne modtog rådgivning.
  • 16 procent havde et eller flere problemer med medicin.
  • Det vurderes, at op mod 15 procent af borgerne blev sparet for et lægebesøg

Af Christina Durinck, formand i Farmakonomforeningen, og Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening.