'Nettet flyder med forfalsket medicin'.
Sådan lød overskriften, sidst OECD og den europæiske varemærkemyndighed udkom med en rapport om international handel med forfalsket medicin.
Rapporten er fra 2020, men intet tyder på, at mængden af forfalskninger skulle være blevet mindre. Og som fagpersoner er vi dybt bekymrede for, at salget vil stige, hvis regeringen gennemfører sit forslag om at tillade private personers køb af medicin fra lande uden for EU.
Forslaget kommer i forbindelse med besparelser i Lægemiddelstyrelsen, som fører kontrol med den ulovlige indførsel - men er besparelser virkelig vigtigere end patientsikkerheden?
Allerede i dag har vi eksempler på patienter, der har kontaktet Giftlinjen efter køb af medicin, og som oplever forhold, som Giftlinjen formoder skyldes forfalskninger. Forfalskninger, der omfatter en større eller mindre mængde indholdsstof i medicinen eller tilsætning af helt andre og potentielt farlige stoffer.
Så ikke alene risikerer vi, at flere borgere kommer til at gøre brug af forfalsket medicin med risiko for deres helbred. Vi risikerer også, at danskerne generelt mister tilliden til sikker og livsnødvendig medicin.
Vi har i dag et kontrolsystem i EU, der betyder, at al medicin kodetjekkes igennem hele forsyningskæden - fra lægemiddelvirksomheder over grossister til (sygehus)apotekets udlevering til patienten.
Det sikrer, at eventuelle forfalskninger findes og fjernes, og at patienterne kan have fuld tillid til den medicin, de køber på apoteket. Godkendelsessystemet gælder også for europæiske online-apoteker, hvor det ses som et grønt logo på hjemmesiden. Der er derfor også mulighed for, at patienter kan handle medicin sikkert online i EU.
Køb af medicin uden for EU er imidlertid ikke omfattet af godkendelsessystemet. Og det bliver udnyttet, når medicin sælges online fra for eksempel Kina og Mexico - ofte fra hjemmesider, der fremstår danske.
DET ER superprofessionelle, kyniske aktører, der sælger den forfalskede medicin, som ligner originalprodukter i indpakningen, men kan indeholde hvad som helst (andre indholdsstoffer end forventet, fortyndede varer og beton i tabletter - uden hensyn til patienternes behandlingsbehov og sikkerhed).
Forfalskninger, der i bedste fald er ufarlige, men som i værste fald kan være invaliderende.
Det er ikke rimeligt for patienterne og deres sikkerhed, at skruppelløse typer, som sælger forfalsket medicin online, nu risikerer at få endnu bedre betingelser, når regeringen vil gøre det lovligt at indføre medicin fra lande uden for EU.
Vi anerkender, at regeringen vil spare i staten - og det kan ofte være en god anledning til at se på, om en opgave kan løses på en anden måde end hidtil. Men ligefrem at lovliggøre noget, der i dag - af hensyn til patienternes sikkerhed - af gode grunde er ulovligt, er for os uforståeligt.
Lad os se på alternative løsninger for kontrolindsatsen, hvor forbuddet mod køb af medicin fra lande uden for EU opretholdes, herunder muligheden for at returnere forsendelserne med den mulige forfalskede medicin til afsenderen.
Herved sikres patienterne mod farlige forfalskninger, samtidig med at tilliden til den medicin, som tilbydes via sundhedsvæsenet, opretholdes.
Underskrevet af Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen, Klaus Lunding, Formand for Danske Patienter, Jesper Gulev Larsen, formand for Danmarks Apotekerforening, og Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.