Alle kompetencer skal i spil, og der skal mere fokus på medicinsikkerhed og forebyggelse
- Sundhedsvæsenet står overfor en omstilling, hvor det nære sundhedsvæsen skal styrkes. Det er en central del af Regeringens sundhedsreform.
- Apotekerne er en del af løsningen og skal varetage flere opgaver og aflaste andre i sundhedsvæsenet. Med en ny apotekerlov fra 2024 skal flere kunne få dosispakket medicin fra apoteket, apotekerne skal udlevere syge-husmedicin lokalt, flere skal kunne få en medicinsamtale, og nye sundhedsydelser skal løbende indføres.
- Apotekerne kan bidrage endnu mere til korrekt brug af medicin og forebyggelse og være med til at skabe bedre sammenhæng for patienterne.
- De senere år har apotekerne vaccineret borgerne lokalt. Vaccination er en naturlig del af de opgaver, som kan løses på apoteket. Både når det gælder de offentlige vaccinationsprogrammer og rejsevaccinationer mv.
- Samarbejde om borgernes medicin skal også styrkes lokalt. Medicin er en del af de fleste behandlingsforløb, og derfor skal apotekerne alle steder inddrages i det lokale samarbejde i klynger eller sundhedsråd.
- Samarbejder, hvor det lokale apotek står for undervisning i medicin, medicinhåndtering og kvalitetssikring i social- og plejesektoren, skal udbredes.
- Ordningen med plejehjemslæger skal suppleres med en ordning med plejehjems-/botilbudsfarmaceuter fra det lokale apotek.
- Der skal skabes rammer for, at apotekerne efter aftale med de praktiserende læger kan stå for udtrapningsforløb og foretage medicingennemgang, som lægen kan tage udgangspunkt i ved for eksempel årskontroller.
- Vi skal tænke nyt i forhold til opgavedeling og effektiv brug af ressourcer, når vi indretter fremtidens sundhedsvæsen.