Apoteker skal ejes af farmaceuter

Det mener apotekerne om ejerskab af apoteker

Apoteker skal ejes af farmaceuter.

  • Apoteket skal udlevere den rigtige medicin og give uvildig rådgivning til borgerne. Samtidig skal apotekerne drives effektivt. Det opnås bedst, når apotekeren er farmaceut, og ejerskabet er personligt. Så forenes det faglige ansvar og det økonomiske ansvar for drift og udvikling.
  • Hvis politikerne tillader, at alle kan eje apoteker, eller at eksterne investorer får indflydelse på driften, bliver ansvarsfordelingen uklar. Med andre ejere kan der opstå pres for øget salg af varer på bekostning af rådgivning. Hensyn til aktionærer kommer til at veje tungere end det sundhedsfaglige. Det personlige ejerskab giver bedre gennemsigtighed og klarhed over økonomiske interesser.
  • Uden kravet om farmaceutejerskab fjerner man også apotekernes tilknytning til sundhedssektoren. Det betyder mindre samarbejde med læger, hospitaler og hjemmepleje. Det lader især de svage borgere i stikken.
  • Apotekerforeningen arbejder for at efteruddanne og sikre attraktive karriereveje for dygtige farmaceuter, der kan kvalificere sig til at opnå bevilling til at drive et apotek.

Farmaceutejerskabet er den bedste garanti for uafhængige apoteker og fokus på faglighed og uvildighed. Det er ikke nok at stille krav til de ansattes uddannelse. Det er ejeren, der lægger niveauet i dagligdagen.

Baggrund

Krav om farmaceutejerskab er udbredt i Europa. Internationale sammenligninger viser, at 12 EU-lande (med 64 procent af EU’s befolkning) har krav om farmaceutejerskab. 18 lande (med 69 procent af EU’s befolkning) har geografiske eller demografiske kriterier for adgang til etablering af apotek.

EU-domstolen har i 2009 slået fast, at andre ordninger ikke i lige så høj grad kan sikre samme niveau for sikkerhed og kvalitet i lægemiddelforsyningen, og at det ikke er nok at stille krav om, at der skal være ansat en farmaceut.

Ved moderniseringerne af apotekerloven i 2015 og 2024 besluttede de danske politikere, at det fortsat kun skal være farmaceuter, der kan eje apoteker. En arbejdsgruppe under regeringen skrev i en rapport i 2014 som oplæg til politikernes beslutning "Baggrunden for det farmaceutfaglige ejerskab har været et ønske om at drive sektoren med fokus på forsvarlig og sikker distribution, sundhedsfaglig kvalitet, rådgivning til medicinbrugeren om korrekt anvendelse af lægemidler og uvildighed."

Ved Folketingets enstemmige ændring af apotekerloven i 2024 blev det slået fast, at ”Apotekerne har en central rolle i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Apotekerne er tæt på borgeren og personalet har en lang række faglige kompetencer, der kan anvendes til at aflaste det øvrige sundhedsvæsen i højere grad end det sker i dag.”

Hent politikpapiret i printvenlig PDF