Der skal uddannes nok farmaceuter og farmakonomer, flere skal have lyst til at arbejde i sektoren, og der er brug for fleksibilitet og teknologiske løsninger, så ressourcerne kan bruges optimalt

Det mener apotekerne om, hvordan manglen på arbejdskraft i sektoren kan afhjælpes

Der skal uddannes nok farmaceuter og farmakonomer, flere skal have lyst til at arbejde i sektoren, og der er brug for fleksibilitet og teknologiske løsninger, så ressourcerne kan bruges optimalt

  • På apotekerne møder borgerne altid lægemiddelfagligt uddannet personale. Det er kun farmaceuter og farmakonomer, der må stå for udlevering af og rådgivning om medicin, og der skal altid være adgang til en farmaceut.
  • I takt med at der er kommet flere apoteker, og fordi farmaceuter og farmakonomer i stigende omfang er efterspurgt andre steder, har mange apoteker svært ved at rekruttere nok personale til at dække hele den lovfastlagte åbningstid.
  • Den nye apotekerlov, der er trådt i kraft 1/7 2024, indeholder ikke i tilstrækkelig grad løsninger på de rekrutteringsproblemer, som mange apoteker oplever.
  • Der er lagt op til, at der i særlige tilfælde kan dispenseres fra åbningstidsregler. Men apotekerne har brug for en generel nedsættelse af kravet til åbningstid, der kan give mere fleksibilitet. I dag er alternativet at lukke frivilligt oprettede enheder helt. Det er en dårlig løsning.
  • Der er også brug for, at der uddannes flere farmakonomer. I dag uddannes der kun farmakonomer et sted i landet. Der er brug for en ny model for uddannelsen, der kan sikre flere færdiguddannede farmakonomer. Det skal også være muligt for f.eks. sygeplejersker at få et ”fast track” til hurtigere at kunne blive farmakonom. Udenlandsk arbejdskraft skal også nemmere kunne nyttiggøres, hvis der ikke er sprogbarrierer.
  • Bedre ledelses- og karrieremuligheder, styrket arbejdsmiljø og nye sundhedsfaglige opgaver skal give flere lyst til at tage ansættelse og blive på apoteket i flere år.
  • Ny teknologi skal i højere grad kunne nyttiggøres, så flere arbejdsgange digitaliseres og dele af ekspeditionerne automatiseres. Det skal øge medicinsikkerheden og fokusere de lægemiddelfaglige ressourcer på rådgivningen om medicin.
  • Samtidig skal ikke-lægemiddelfagligt uddannet personale kunne løse flere opgaver. Men den høje patientsikkerhed skal fastholdes. Det skal fortsat være farmaceuter og farmakonomer, der står for de opgaver, som er direkte relateret til udlevering af og rådgivning om medicin.

Mange apoteker mangler personale. Hvis apotekerne skal kunne opretholde god service og tilgængelighed i hele landet, er der brug for en bred palet af nye løsninger.

Baggrund

Apotekssektoren beskæftiger cirka 6.000 personer. Siden 2015 er der kommet næsten 70 procent flere apoteker, der holder længere åbent og sælger mere medicin og flere sundhedsydelser, men der er ikke kommet flere ansatte.

Hent politikpapiret i printvenlig PDF