Politikpapirer

Håndkøbsliberalisering har givet højere priser og lavere sikkerhed

Det mener apotekerne om salg af håndkøbsmedicin i supermarkeder og kiosker


Håndkøbsmedicin er ikke en ufarlig forbrugsvare. Når supermarkeder og kiosker sælger håndkøbsmedicin uden rådgivning, sender det et helt forkert signal. Det er ekstra farligt, når håndkøbsmedicin siden 2018 har kunnet stå frit fremme på supermarkedshylderne som brød og mælk.
 
Al medicin kan være farligt, hvis det bruges forkert. Danske og tyske undersøgelser viser, at hver femte håndkøbskunde efterspørger forkert medicin, bruger den forket eller har andre problemer med håndkøbsmedicinen.

Liberaliseringen af håndkøbsmedicin og tag-selv-medicin i supermarkeder sender et forkert signal om, at medicin er ufarlige forbrugsvarer. Prisen falder ikke ved liberalisering, og tilgængeligheden er kun forbedret til få slags medicin.

Halvdelen af dem, der bruger nikotinprodukter, bruger midlerne længere end anbefalet. Hver fjerde mener selv, de er afhængige.

Et øget salg af næsespray mod forkølelse har fået flere øre-, næse-, halslæger til at advare mod overdreven brug, som skader slimhinderne. Derfor bør næsespray mod forkølelse kun kunne sælges på apotek, hvor der er adgang til rådgivning.

Salg af håndkøbsmedicin i detailhandlen har hverken givet lavere priser eller reelt øget tilgængelighed til håndkøbsmedicin. Salg i detailhandlen har kun øget tilgængeligheden til ganske få storsælgende lægemidler.

Priserne falder ikke ved en liberalisering. Priserne på håndkøbsmedicin er siden liberaliseringen i 2001 steget med over 30 procent. Samtidig er priserne mere end halveret på den medicin, der kun må sælges på apoteket.

Baggrund

I oktober 2001 blev en stor del af håndkøbsmedicinen liberaliseret. Det betød, at den kunne sælges i detailhandlen, og at prisen ikke længere var fast. Formålet var øget tilgængelighed til medicinen og lavere priser som følge af konkurrence.

Detailhandlen kan i dag sælge ca. 500 forskellige pakninger med medicin - 80 procent af dem kan være tag-selv. Men i praksis er det kun ganske få slags medicin, der reelt sælges. Detailhandlens mest solgte håndkøbsmedicin er nikotinerstatning, næsespray, svage smertestillere og halsmidler. De fire typer af håndkøbsmedicin udgør 90 procent af detailhandlens salg af medicin. Detailhandlen sælger primært de mærker af medicin, som producenterne reklamerer mest for.

Hent politikpapiret i printvenlig PDF